Négy témát tárgyalt Dunaharaszti képviselő-testülete

//Berényi Attila
polgarmesteri-hivatal_levendula_dho_20210719

Dunaharaszti, Polgármesteri Hivatal. fotó: dho

Rendkívüli ülést tartott Dunaharaszti legfőbb döntéshozó szerve, a képviselő-testület.

A napirendi pontok közül az első helyen az iparűzési adó kompenzációja szerepelt. Mint ismeretes a kis- és középvállakozások esetében a kormány a járványhelyzetre hivatkozva megfelezte az iparűzési adót. Ez a korábbi 2% százalékról 1%-ra zsugorodott, az árbevétel vagy a mérlegfőösszeg arányában. Mivel ez a pénz az önkormányzatokhoz futott volna be, a kieső bevételt a kormány a központi költségvetésből kompenzálja. A 25 ezer főnél kisebb lélekszámú települések esetében (ide tartozik Dunaharaszti is) a pénz két részletben fizeti ki az Államkincstár (2021. június és 2021. október).
Dunaharaszti esetében ez a kiegészítő támogatás most 357.182.806 forint. A pénzt a képviselő-testület döntése értelmében úgy osztják el, hogy

  • az önkormányzati intézmények karbantartásáról szóló helyi költségvetési sort 55 millió forinttal egészítik ki.
  • Jut 20 millió forint a „Várossá válás” szeptemberi megünneplésére,
  • 60 millió forint a Rákóczi-Ligeti Szent Imre templom kertjének építésére – ebből nyitott közterület lesz.
  • 2 millió forint került a polgármester rendelkezésébe a rendkívüli kiadásokra,
  • és több mint 220 millió forinttal emelik meg a „Veszélyhelyzet miatti adóbevétel kiesés tartaléka” elnevezésű költségvetési sort.

Az erről szóló határozati javaslatot a testület elfogadta.

A második napirendi pont a Szent Imre Plébániatemplom kertjének építéséről szólt. Az előterjesztés szerint a Rákóczi-ligeti Szent Imre Egyházközség levélben fordult az önkormányzathoz, amelyben segítséget kért a feladathoz, mivel az épületet idén szeptemberben szentelik majd fel. A tervek szerint a jelenleg kerítéssel határolt templomkertet megnyitják és Dunaharaszti egy új közterülettel gazdagodik, hasonlóan ahhoz, ahogyan korábban a Szent István templom esetében is történt. A jelenlegi munka közel 60 millió forintba fog kerülni. A beruházás keretében a terület díszburkolatot kap, zöldterületeket alakítanak ki, parkolókat hoznak létre, kiépítik a közvilágítást, megoldják a szükséges vízelvezetést és utcabútorokat is telepítenek. A tervek illeszkednek a Némedi út korszerűsítési munkálataihoz.
A képviselő-testület határozata értelmében a fejlesztéshez szükséges pénzt a város ez évi költségvetésének terhére biztosítja.

A városatyák megtárgyalták a Kispostaként ismert szolgáltató hely megszűntetéséről szóló javaslatot is. Az előterjesztés hangsúlyozza, hogy az Önkormányzat számára a továbbiakban nem vállalhatóak a Magyra Posta által támasztott feltételek, így a korábbi szerződést felbontják. A Kisposta bezárásáról itt írtunk korábban.

A testület döntött az egyik gazdasági terület fejlesztéséről is. Ez egy értékesítés előtt álló, kizárólag gazdasági célokra használható terület úthálózat fejlesztését, valamint kiemelt fejlesztési területté minősítését jelenti.

(dho)