Újabb megbeszélés a Budapest-Belgrád projektről

//Berényi Attila
dunaharaszti-vasuti-atjaro_dho_20210716

Tehervonat halad át Dunaharasztin. fotó: dho

A Budapest-Belgrád vasútfejlesztési projekt és annak várható következményei az egész térséget érintik. Jogszabály írja elő, hogy a beruházó meghatározott időpontokban egyeztessen a fejlesztésben érintett önkormányzatokkal. Most is volt egy ilyen online megbeszélés.

Az úgynevezett tervegyeztetésen az összes érintett önkormányzat képviseltette magát. Az itt elhangzottakról kértünk tájékoztatást Dunaharaszti Város Önkormányzatától. A szerkesztőségünknek küldött választ alább, szó szerint idézzük.

„A Budapest-Belgrád vasútfejlesztéssel kapcsolatban a beruházó számára előírt jogszabályi kötelezettség szerint, július 14-én előzetes tervegyeztetés történt online formában az összes érintett önkormányzat részvételével.

Az egyeztetés során kizárólag a helyi természetvédelmi szempontokra reagálhattunk, más irányú hozzászólásra nem volt lehetőség. A Dunaharasztit érintő természetvédelmi szempontokról 2 évvel korábban, és azóta több alkalommal is több oldalas, részletes dokumentációban kifejtettük álláspontunkat, melyhez továbbra is tartjuk magunkat.

Tekintve, hogy a beruházást érintő lényegi kérdésekben nem nyilváníthatott véleményt az Önkormányzat, további személyes egyeztetésre jelentettük be igényünket, továbbá ismételten írásban is elő fogjuk adni aggályainkat a projekttel kapcsolatban.”