Dunaharaszti mestercukrász alkotása lett a pápalátogatás süteménye!

//Tóth Gábor
Karl Zsolt és az „Egy falat mennyország” nevű süti. fotó: Ambrus Marcsi / NEK
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezői kérésére hazai mestercukrászok alkottak teljesen új süteményeket az eseményre és a pápalátogatás alkalmára. A döntőbe 7 alkotás került és az első helyezett a dunaharaszti Karl Zsolt alkotása lett.

Már az 1938-as eucharisztikus világkongresszus eseményeiben is részt vettek a cukrászok, most utódaik mutatták meg tudásukat, derül ki az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hivatalos oldalán megjelent közleményből.

Karl Zsolt szerkesztőségünknek elmondta, hogy a feladat egy olyan édesség megalkotása volt, amely a Bibliában szereplő alapanyagokat tartalmaz, tartós és alkalmas arra, hogy a hazánkban rendezett eseményen részt vevő zarándokoknak, tarisznyában át tudják adni. A végeredmény magyaros lett, hiszen a bejgli tésztájába csomagolta be a mestercukrász a tölteléket. Belül pedig aszalt gyümölcsök rejtőznek: füge, datolya, sárgabarack. Ezekhez mézet és pörkölt mandulát adott Karl Zsolt, fahéjjal fűszerezve.

Az „Egy falat mennyország” fantázianevű édesség (bár ez az elnevezés még változhat), amelyet leginkább NEK sütinek hívnak a szervezők, szeptember 3-ától lesz megkóstolható több cukrászdában. A legelső darabokat majd 1300 elsőáldozó gyermek kapja meg. A sütemény ott lesz Ferenc pápa asztalán is.

A Dunaharasztiak is megkóstolhatják majd a csemegét, mondta el Karl Zsolt. Szeptemberben az egyik szentmise után a katolikus templomban osztják majd szét az ide szánt csemegéket a hívek között.

(dho, NEK)