Jelentős fejlesztés a Némedi úton!

//Berényi Attila
nemedi-ut-bicikliut-terv_dho_20210518

A Némedi út Dunaharasztin. fotó: dho

A Némedi út Dunaharaszti egyik legfontosabb közlekedési vonala, rengetegen használják nap mint nap. Fejlesztik az utat, kerékpárút létesül, megújul a gyalogút, lesz várakozósáv is.

Az elmúlt évben vízhálózat cserét hajtott végre a Némedi úton az ÉDV Zrt. A munkálatokról, azok megkezdésekor itt írtunk. Most a föld feletti, azaz a közlekedők által használt terület újul meg. Már korábban is szó volt a város egyik legfontosabb útjának rendbehozásáról, de akkor úgy határoztak, hogy az M0-ás felújítása miatt nem kezdenek neki. Ugyanis a két lezárás együttesen óriási dugókat és nagyon hosszú menetidőt eredményezett volna.

Aztán tavaly is tervben volt a munka megkezdése, ám a járvány okozta gazdasági helyzet az önkormányzat költségvetését is kikezdte. Hogy a büdzsé egyensúlya akkor megmaradhasson, egyes beruházásokat átcsúsztattak erre az esztendőre. Ilyen a Némedi út ügye is. Erről, még az idei költségvetés tervezésekor beszélt szerkesztőségünknek dr. Szalay László polgármester. Hogy erre legyen pénz, meg kellett várni a 2020. év gazdálkodásáról szóló zárszámadási rendeletet, amely pontosan megmutatta, mekkora az elkölthető pénzmaradvány.

Amióta viszont elkészültek az első tervek a Némedi út fejlesztésére, sok minden megváltozott (kapubejárók épültek, újratervezék a csapadékelvezető rendszert, módosult a forgalmi rend és a közlekedési igények is mások). Így újra kalibrálták a munkát, amelyet most elfogadott a képviselőtestület nevében a veszélyhelyzetben döntési jogkörrel felruházott polgármester.

E szerint kerékpárút létesül, megújul a gyalogút és újabb parkolókat is létrehoznak. Az építési munkák becsült nettó értéke az elfogadott előterjesztés szerint, háromszázmillió forint, amelyhez még hozzájön a műszaki ellenőrzés 6 millió forintos költsége is. Az ehhez szükséges közbeszerzés is megszületett. Fontos tudni, hogy ez az út a Magyar Közút kezelésében van, így az önkormányzat a város érdekében segít ezzel a munkával.

Az idén az építési munkák 75 százaléka lesz készen, így ennek megfelelő összeget irányoz elő a város a feladatra a saját költségvetéséből.

(dho)