Fontos döntéseket hozott Dunaharaszti önkormányzata

//Berényi Attila
Dunaharaszti Polgármesteri Hivatal - korábbi kép, fotó: dho
Nem újdonság, hogy a járványhelyzetben a képviselő-testületek jogköreit gyakorló polgármesterek egyszemélyi döntéseket hoznak. Dunaharasztin a határozatok megszületése előtt a városvezető kikéri a képviselők véleményét, és ezt figyelembe véve dönt, így történt ez a napokban is több témában.

A szerkesztőségünkhöz eljutott előterjesztések szerint a napokban határozat született a városunkban működő Nemzetiségi Önkormányzatokkal kötött együttműködési megállapodásokról. Így a Bolgár, a Német és a Roma Nemzetiségi Önkormányzatok képviselő-testületei, valamint Dunaharaszti Város közötti megállapodás tartalmazza azokat a feladatokat és együttműködési lehetőségeket, amelyek a közösen megfogalmazott célok teljesítéséhez vezetnek. A rendeletet a nemzetiségi önkormányzatok elnökeinek is jó kell hagyniuk.

Módosította dr. Szalay László a Dunaharaszti Polgármesteri Hivatal alapító okiratát is. Erre a tavaly létrehozott Rendészeti Iroda új helye és az ebben az évben sorra kerülő országos népszámlálás miatt volt szükség. A Rendészeti iroda jelenleg 9 fővel működik, és a szervezet a napokban átköltözött a Dunaharaszti, Dózsa György út 24. szám alá, a korábbi Védőnői szolgálat helyére. Erről itt írtunk korábban.

A polgármesteri döntés értelmében jóváhagyta az önkormányzat a gazdasági szervezettel nem rendelkező intézményekkel kötendő munkamegosztási javaslatot, valamint módosult a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzata is.

Egy korábbi határozaton is változtattak. Még 2018 őszén döntött úgy Dunaharaszti Önkormányzata, hogy tízmillió forinttal támogatja az Evangélikus Egyházközösség templomépítési terveit. Ez év januárjában az Egyházközösség halasztást kért, mert a támogatás teljes összegét nem sikerült a szerződésben meghatározott határidő szerint felhasználni. A mostani rendelkezés szerint a támogatás több mint felét ebben az évben is el lehet költeni.

A testület tájékoztatást kapott a 2019. évi és a 2020. év pénzügyi maradvány számviteli elszámolásáról. Ez olyan el nem költött pénz, amely a jogszabályok betartása mellett például könyvelési eltérések miatt megmaradt.

(dho)