Nagyon lazul a maszkviselési fegyelem Dunaharaszti piacán

//Berényi Attila
fotó: dho
Hétről-hétre mérjük fel a helyszínen, hogy miként alakulnak az árak a városi piacon. Persze ilyenkor az is látszik, hogy mennyire veszik komolyan az emberek a korábban kiadott maszkviselési szabályokat.

Dunaharaszti polgármesterének rendelete szerint városunkban, közterületeken a tömegközlekedési eszközök megállóiban (a járműveken is kötelező), illetve a piacon KÖTELEZŐ szájat és orrot egyszerre takaró maszkot hordani. A ma is érvényben lévő rendelkezést itt találja meg, mi pedig itt írtunk róla.

A rendeletet eleinte még szinte mindenki betartotta, de mostanság már sokan figyelmen kívül hagyják ezt a megkötést. A piacon egyre többen – és nem csak a vásárlók, hanem az árusok is – maszk nélkül jelennek meg. A Városi Rendészet munkatársai folyamatosan jelen vannak a piacon, és figyelmeztetik is a szabályszegőket, büntetni a Rendőrségnek van joga.  A többség még mindig betartja a szabályokat.

A kormány egyébként 2021. március 1-ig hosszabbította meg egyelőre a korlátozó intézkedéseket. Az erről szóló rendelkezések a Magyar Közlönyben megtalálhatóak. Fontos, hogy a védőeszközök használata (maszk), a távolságtartás és az alapos kézmosás továbbra se menjen ki a köztudatból.

A COVID-19 vírus okozta járvány még messze nem ért véget, éppen a harmadik hullám elkerülése érdekében vannak érvényben jelenleg is korlátozó intézkedések. Csak ma (2021.01.30) 1370 új fertőzöttről adott hírt a kormányzat hivatalos tájékoztató oldala, ezzel 366 279 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 89 beteg, így az elhunytak száma 12 463 főre emelkedett.

Bár megkezdődött a védőoltások beadása, de eddig 198 283 fő kapott oltást, közülük 49 606 fő már a második oltását is megkapta, írja a koronavírus.gov.hu.

 

(dho, Magyar Közlöny, koronavírus.gov.hu)