Szigorú büntetés vár a korlátozó intézkedéseket megszegő vendéglátósokra

//Berényi Attila
ures-etterem_freepik_evening_tao_20210130

Képünk illusztráció. forrás: freepik / evening tao

A vendéglátásban dolgozó vállalkozások egyre hangosabban követelik a koronavírus elleni intézkedések enyhítését. Többen, amolyan polgári engedetlenség gyanánt újra nyitnának. A kormány most ennek ment elébe, szigorú büntetésekkel. A veszélyhelyzetet lényegében meghosszabbították.

Mivel már hónapok óta zárva tartanak a vendéglátóhelyek, és csak a kiszállítás marad egyedüli bevételi forrásuk, így többen csődközeli állapotba kerültek. A kormány által ígért segítség több ok miatt, egyre csak csúszik, mondják a vendéglátók. A támogatást sokan még nem kapták meg. Nincs miből fizetni a bérleti díjat, az alkalmazottakat, a közterheket, a rezsit, a tartalékok fogynak.

Egy elindult kezdeményezés keretében az éttermesek azzal próbálkoznának, hogy csak azért is kinyitnak. A „nyitási lázadásról” az index is beszámolt a minap. Külön facebook csoportot hoztak létre az ebben részt venni szándékozók.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatok azonban ezt igyekeznek megakadályozni. Az új rendelkezések értelmében már nem lehetőség, hanem előírás, hogy a szabályszegő éttermeket, kocsmákat első alkalommal fél évre, második alkalommal már egy évre kell bezárni, sőt az üzlet és vezetője semmiféle vendéglátási tevékenységet nem végezhet. A pénzbírság pedig több millió forint is lehet.

(Magyar Közlöny, Index)