Új időpont az új parkolási rend bevezetésére

//Berényi Attila
parkolast-jelolo_orak_uj-idopont_jan25_dunaharaszti_20210121

forrás: dho

Új időpontot jelöltek meg a korlátozott parkolási rendszer bevezetésére Dunaharasztin.

Technikai okokra hivatkozva egy hetet csúszva, 2021. január 25. lép életbe az új rendszer, áll a KisDunaTV tudósításában. Bár az Ipartestület által működtetett televízió anyagában az szerepel, hogy reggel 8-tól 18 óráig tart a kétórás várakozást lehetővé tevő korlátozás, a város honlapján elérhető „korlátozott várakozási övezetekről” című rendeletben 08.00 -tól 14.00 óráig terjedő idősávot jelölnek meg.  Csak munkanapokon kell ezzel számolni!

Így az alábbi övezetekben egyszerre maximum két órán át lehet parkolni:

 1. övezet
 • Fő út keleti oldala a Templom utcától a Mindszenty utcáig
 • Fő út nyugati oldala a Kerkai Jenő parktól a Sport-sziget lejárójáig
 • Erzsébet utca a Fő úttól a Kossuth Lajos utcáig
 1. övezet
 • Baktay Ervin tér keleti oldala a Baktay Ervin Gimnázium bejáratáig
 • Baktay Ervin tér nyugati oldala az Árpád utcáig, valamint a Baktay Ervin tér 5. számú ház előtti parkolók az Árpád utcában
 • Báthory utca déli oldalán a Báthory u. 1. sz. ház előtti parkolósáv
 • Báthory utca északi oldalán a Baktay Ervin Gimnázium oldalában elhelyezkedő parkolósáv
A 2021. január 25-től érvényes időkorlátos parkolási területek és az új parkolók helye Dunaharasztin. Adatok: dunaharaszti.hu

A parkolás ellenőrzését és szankcionálását jogszabályi felhatalmazás alapján a rendőrhatóság és a közterület-felügyelet (Városi Rendészet) végzi.

Szabálysértést követ el az, aki:

 • az órán későbbi időpontot rögzített, mint a parkolóhely elfoglalásának időpontja,
 • a parkolás időpontjától több idő telt el, mint a területen engedélyezett,
 • az óra nem került kihelyezésre, vagy az órán az időpont nem egyértelműen beazonosítható.

Korábbi tájékoztatás szerint az új parkolási rend bevezetésének kezdetétől, azaz 2021. január 25.-től a 2021. április 30.-ig tartó időszakra türelmi időt biztosít a városvezetés, amely idő alatt egy adott gépjármű esetében 3 alkalommal történő felszólítást követően szabnak ki bírságot. A felszólításokat és a bírságokat külön nyilvántartásban vezetik.

A megjelent rendelet szerint az Önkormányzat kiad külön engedélyeket a területen történő parkolásra, de csak azon gépkármű-tulajdonosnak vagy üzemben tartónak, akinek „ ingatlana nem rendelkezik belső parkolási lehetőséggel, és nincsen az ingatlana előtti közterületen gépkocsibejáró, ugyanakkor életvitelszerűen él a korlátozott várakozási övezetben”, vagy életkora, egészségügyi állapota, otthoni munkavégzése ezt szükségesé teszi. A külön engedély kiadását a jegyző bírálja el.

(KisDunaTV, dunaharaszti.hu)