Új épületbe költözik az idősek napközije Dunaharasztin

//Berényi Attila
A Területi Gondozási Központ régi épülete Dunaharasztin. fotó: dho
Az önkormányzat a múlt év végén a Dunaharaszti Területi Gondozási Központ eddigi ingatlanjának értékesítése és egy új vásárlása mellett döntött, értesült lapunk. Az intézmény így a jelenleginél lényegesen nagyobb, és kényelmesebb helyre költözik. Ráadásul a váltásnak köszönhetően jelentősen megnőhet az idősek ellátására kapott állami támogatás is.

Az előterjesztés szerint a nappali idősellátást végző szervezet eddigi épületének állapota és kialakítása mára már nem alkalmas a feladatára. Az érvényes engedély szerint 40 fő vehetné igénybe a szolgáltatást, de 25-nél több idősnek egyszerűen itt nincs hely. Ráadásul a mostani épület közös területen helyezkedik el a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolával. Nem kell sokat elemezni, hogy az öregek pihenését a fiatalok természetes zaja, miként befolyásolja. Itt a mozgáskorlátozott illemhelyet sem lehet kialakítani, ami egyébként előírás lenne.

A város így váltásra kényszerül. Egy cégtől vásárol meg egy ingatlant, mely jelenleg 766 m² alapterületű. Az épületegyüttest eredetileg is szociális célra alakították át, fogyatékkal élőknek szánt otthont működtettek volna itt – ám ez utóbbi terv nem valósult meg. Az épület egyik része még szerkezetkész, így azt a Központ igényei szerint fejezheti be, a másik fele teljesen kész van. Az árát két részletben fizeti ki a város.

Ez a ház arra is lehetőséget nyújt, hogy a Dunaharaszti Területi Gondozási Központ módosítást kérjen működési engedélyén, idősellátás helyett „demens személyek ellátását” vállalva. Utóbbi azért lényeges, mert ezért 3,5-szeres állami támogatás jár Dunaharasztinak, ami természetesen csökkenti a város terheit. Ez pedig kiemelten fontos az előttünk álló pénzügyi évben.

Az eddig használt, Batthyány utcában található ingatlant az önkormányzat értékesíteni szeretné, a befolyó összeg várhatóan nagyjából a felét teszi majd ki az új épület árának.

(dho)