Dunaharaszti tájékoztató az iparűzési és a gépjárműadóról

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció! forrás: freepik / diloka
Ez évtől új rend szerint kell fizetni a cégek után az iparűzési adót, a kocsik után pedig a gépjárműadót. Ez az adózók esetében is jelent némi változást.

A módosításokról tájékoztatót adott ki Dunaharaszti Polgármesteri Hivatalának adócsoportja.

Iparűzési adó:

Az év első napjától életbe lépett új szabályok szerint (2020. évi CXVIII. törv) az iparűzési adóval kapcsolatos dokumentumokat – bevallás, annak javítása, önellenőrzéssel való helyesbítés, adóelőleg bevallása – kizárólag elektronikusan és a Nemzeti Adó és Vámhivatalnak lehet benyújtani, a NAV által rendszeresített elektronikus nyomtatványokon. A korábban az önkormányzatok által használt nyomtatványokat visszavonták!

A mikro-, kis- és középvállalkozásnak a 2021. évben, az adott előleg-fizetési időpontban esedékes adóelőleg 50 százalékát kell az egyes esedékességi időpontokban megfizetni. Ám erről előzetesen nyilatkozni kell, legkésőbb 2021. február 25-ig a székhelye, telephelye szerinti önkormányzati adóhatóság számára. De ezt is csak a NAV-on keresztül lehet megtenni, elektronikus úton.

A nyilatkozat alapján a meg nem fizetendő előleg-részlet összegével az Önkormányzat adóhatósága a vállalkozó iparűzési adóelőleg-kötelezettsége összegét hivatalból, határozathozatal nélkül csökkenti.

Gépjárműadó:

Módosult a gépjárműadó megfizetésének rendszere is. Erről a 2020. évi CXVIII. törvény 101. §-a rendelkezik. Ennek értelmében ez évtől a NAV vette át a gépjárműadóval kapcsolatos feladatokat az önkormányzati adóhatóságoktól. Az ebből befolyó pénzzel egyébként már nem a települések gazdálkodnak, hanem a központi költségvetés nyeli el.

A módosításról itt írtunk korábban. Akinek viszont ebben az adónemben, az elmúlt esztendőben még elmaradása van, az még az önkormányzat eljárására számíthat.

A Dunaharaszti Polgármesteri Hivatal Adócsoportjának teljes közleményét itt éri el.

 

(dunaharaszti.hu)