Egyszemélyi döntések demokratikus alapon, Dunaharasztin

//Berényi Attila
egyszemelyi-dontesek_freepik_arthurhidden_20201114

Képünk illusztráció, forrás: freepik / arthurhidden

A COVID-19 járvány miatt ismét bevezetett veszélyhelyzet és különleges jogrend, ismételten a polgármesterek kezébe adja a települések teljes irányítását, akárcsak tavasszal. A politikusokon múlik, hogyan vonják be a képviselőket a döntéshozatalba.

A katasztrófavédelemről szóló törvény veszélyhelyzetben alkalmazott passzusai alapján a különleges jogrend idején a képviselő-testületek és bizottságainak döntéshozói jogkörei a polgármesterek kezébe kerülnek. Azaz úgynevezett egyszemélyi döntéseket hoznak ilyenkor a településvezetők.

Dunaharaszti Polgármesteri Hivatalának tájékoztatása szerint, a mostani időszakban is a tavasszal alkalmazott módszer szerint születnek meg a rendeletek, határozatok. Ez azt jelenti, hogy az elkészült előterjesztéseket a városháza munkatársai kiküldik a képviselőknek és ők véleményezik azokat. Dr. Szalay László polgármester ez után telefonon, de leginkább emailban várja az érintettek visszajelzését, és a megszülető észrevételek figyelembevételével, a többségi álláspontot tükrözve születnek meg a döntések.

Ha olyan téma kerül elő, amely pontosabb egyeztetést kívánna, és halasztható, akkor azt majd később tárgyalja meg a testület, a veszélyhelyzet elmúltával, normál döntéshozatali eljárás keretében.

(dho)