Vigyázzon a sünökre: óvatosan bolygassa a lombhalmokat és a rőzserakásokat

//Tóth Gábor
sun_kertimunka_osz_freepik_lillitve_20201114

Képünk illusztráció, forrás: freepik / lillitve

Az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün, előszeretettel választja nappali búvóhelyül, illetve téli álomra a kertekben, parkokban felhalmozott lombkupacokat, rőzserakásokat. Az őszi kerti munkák során azonban megsérülhetnek ezek a nagyon hasznos állatok.

A nőstények ezekben a rakásokban ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen a védett állatok, akár teljes családok pusztulását okozhatja, hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

 

Ha gallyrakással, lombkupaccal dolgozik, érdemes pár óvintézkedést betartani:

  • elsőre ne vasvillával essen neki a halomnak, hanem szerszámnyéllel, hosszabb erős bottal, az alapi részen még óvatosabban, akár kézzel forgassa át a halmot.
  • az is segít, ha a halmot átlátható rétegenként, fentről lefelé haladva bontja el;
  • a zaj hatására összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levéltörmelék szinte láthatatlanná teszi az állatot, ezért a halom alapi részéhez jutva nagyon figyeljen a gömbölyded formákra;
  • soha se gyújtsa fel helyben ezeket a rakásokat. A kerti égetés egyébként is tilos. A lángok elől a sünök nem képesek elmenekülni, és elevenen égnek el.
  • ha a gallyrakás megbontásakor sünfészket (vagy telelő sünt) talál, ne essen pánikba, és ha csak lehet, semmiképpen se szedje össze a kölyköket és kezdje nevelgetni őket (!); ehelyett az alábbi felvételen látott módon pakoljunk vissza kellő vastagságú rétegben ágakat és leveleket a fészekre, majd hagyja a nőstényre a továbbiakat.

 

(Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület)