Nem hoz lényegi változást a gyerekek napközis ellátásában az új rendelet Dunaharasztin

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik
Egy új kormányrendelet kötelezi a polgármestereket, hogy szervezzék meg a bölcsődés és óvodás korú gyermekek napközbeni felügyeletét. Dunaharasztin a veszélyhelyzet kihirdetése óta működik ez a szolgáltatás, így lényegi változást ez nem jelent.

A Magyar Közlönyben hétfőn éjszaka jelent meg a rendelet, amelyet teljes egészében itt olvashat el. A szabályzó szerint a felügyeletet kiscsoportos formában (maximum 5 gyermek), akár vegyes életkori csoportokban, munkanapokon 6 és 18 óra között kell biztosítani a gyermeknek. A szülő ezt a szolgáltatást elektronikusan is igényelheti, és írásban kell nyilatkoznia arról, hogy a gyermek fertőző betegségben nem szenved.

Az ügyeletért térítési díj nem kérhető. A gyermekétkeztetést az ügyelet teljes időtartama alatt a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben meghatározottak szerint kell biztosítani.

Dr. Szalay László polgármester szerkesztőségünknek elmondta, hogy Dunaharasztin a gyermekfelügyelet, a mostani szabályokhoz hasonló formában működött a távoktatás bevezetése óta. A településvezető kedden egyeztetett az érintett intézmények vezetőivel, változások csupán irányítási szinten, adminisztratív feladatok ellátásban vannak.

A szülők, ha most döntenek úgy, hogy igénybe szeretnék venni a bölcsődés vagy óvodás korú gyermeküknek járó felügyeletet, akkor az intézményeknél, vagy akár a polgármesteri hivatalnál is jelezhetik bármilyen formában (telefonon, levélben, vagy elektronikusan) az igényüket. Az azonban egyáltalán nem garantált, hogy a kicsi abba a bölcsibe, vagy oviba kerül, ahová eddig járt az átmeneti időszakban.

Az ügyelet a helyi önkormányzat által fenntartott vagy a településen működő, egyházi vagy nem állami fenntartású szolgáltatónál is biztosítható, ebben az esetben feladatellátáshoz nem kell szerződést kötni.