A 2020-as költségvetésről is szó lesz a következő testületi ülésen

//Berényi Attila
kepviselo-testulet_koltsegvetes_freepik_tutatama_20191203

Képünk illusztráció, forrás: freepik / tutatama

Dunaharaszti Város Önkormányzatának Képviselő-testülete következő ülését december 12-én tartja. 20 napirendi pont szerepel a meghívóban, ezek közül emeltünk ki néhányat.

A képviselők tájékoztatót kapnak az ez évi költségvetés első hátromnegyed évéről, és egyeztetik a jövő évi büdzsé koncepcióját is.

Az előterjesztések között szerepel a városi Díjrendelet módosítása is. E szerint változnak majd a temetői szolgáltatások árai. Például a létesítmények igénybevételének díja 9.900 Ft-tól 20.000 Ft-ra emelkedhet, de a hantolás normál sír esetben 8.500 Ft helyet 7 000 Ft forint lesz. A sírhelyek megváltási ideje 60 évre emelkedik. A kisebb kripták megváltása erre az időre 130.000 Ft-ról, 150.000 Ft-ra nőne, a nagyobb kripták esetében pedig 256.000 Ft-ról 200.000 Ft-ra csökkenne. De emellett több más temetői szolgáltatás ára is változhat, ha az előterjesztést elfogadják a képviselők.

Változhatnak a Laffert Kúria és a József Attila Művelődési Ház térítési díjai is. Új elemként jelenhet meg, hogy a Kúria teraszát is ki lehetne bérelni, ennek ára úgy hírlik, hogy 10.000 Ft/ óra lesz.

Emelne a város a Köztisztviselői illetményalapon is. Az illetményalap összegét évente az állami költségvetésről szóló törvény állapítja meg úgy, hogy az nem lehet alacsonyabb, mint az előző évi illetményalap, áll az előterjesztésben. A települések felfelé ettől eltérhetnek. Városunkban ez az összeg jelenleg 46.600 Ft. Információink szerint az előterjesztésben az áll, hogy a környékbeli településeken többet fizetnek, így az nálunk meglévő alacsony szorzószám miatt nehezen talál a Városháza új munkatársakat. Szigetszentmiklóson például 60 ezer forint ez az összeg, Tökölön 70 ezer. Így a polgármester azt javasolja, hogy Dunaharasztin emeljék meg az illetményalapot 55 ezer forintra.

A képviselő testület döntést hoz majd a város zöldfelületeinek karbantartásáról, és tisztántartásáról kiírt közbeszerzési eljárás végeredményéről is. A pályázati felhívás október 29-én jelent meg az előírásokban megjelölt felületeken.

A képviselőknek egyebek mellett dönteniük kell a Dunaharaszti Vagyongazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatójának személyéről is. A város tulajdonában álló céget jelenleg Janák Farkas vezeti, megbízatása 2019. december 31-ig szól.

A testület határozatot hozhat majd a felnőtt orvosi rendelőben kialakítandó 3 fogorvosi rendelő felszereléséről. Erre jelen állás szerint 17.700.000 Ft-ot szán a város. Úgy tudjuk, hogy az eredeti árat sikerült csökkentenie azoknak akik a tárgyalást lebonyolították, és a tényleges végösszeget az is mérsékli majd, hogy a jelenleg használt berendezéseket értékesítik. A felnőtt háziorvosi rendelő fejlesztéséről itt írtunk.

Döntés születhet a József Attila Művelődési Ház tetőszerkezetének felújításáról is. Korábban már lecserélték az intézmény nyílászáróit. Ám a tető is sürgős felújításra szorul, ráadásul ez feltétele a tervezett napelemes rendszer kiépítésének és a szigetelési munkálatok elvégzésének is. A tető csere információink szerint 30.000.000 Ft-ba kerül majd, amelyet a jövő évi költségvetésből finanszíroz meg a város.