Ellenőrizték a csokimikulásokat

//Tóth Gábor
csokimikulas_pixabay_20191202

Bevetésre készen a csokimikulás hadsereg, forrás: pixabay

Alaposan letesztelték a kis csoki apókákat. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a főként gyermekkorú fogyasztók védelme érdekében minden évben górcső alá teszi a boltok polcairól a cipőkbe, csizmákba kerülő csokoládé figurákat. Mindegyik jól vizsgázott.

A tárca közleménye szerint a megvizsgált 22 csokimikulás mindegyike megfelelt az előírásoknak. Az ellenőrzés elsődleges szempontja az volt, hogy a gyártók betartják-e a Magyar Élelmiszerkönyv csokoládéra, annak összetételére vonatkozó előírásait, amelyek alapján a terméknek kakaót, cukrot és tejszármazékot kell tartalmaznia. A szakemberek megvizsgálták a mosolygós figurák címkéjén közölt tájékoztatás helytállóságát is. A laboratóriumi mérések a csomagoláson feltüntetett zsír- és cukortartalom ellenőrzésére, a kakaóvajtól eltérő idegen zsírok mennyiségének mérésére is kiterjedtek. A tapasztalatok szerint a csokoládékon szereplő információk megfelelőek, egyetlen esetben sem kellett fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indítani megtévesztés miatt.

Ha jó minőségű mikulást szeretne vásárolni, akkor ügyeljen arra, hogy a terméken csokoládé, tejcsokoládé vagy étcsokoládé megnevezés szerepeljen. Érdemes minél magasabb kakaó szárazanyag-tartalmú figurát választani, a tejcsokoládék esetén ennek meg kell haladnia a 25, étcsokoládéknál pedig a 35 százalékot, a valós értéket a címkén fel kell tüntetni. A vizsgált csokoládé mikulások adatai itt érhetőek el.

 

(via: kormány.hu)