Kampányértékelő 1. rész – Tógyer Dezső

//Berényi Attila
Tógyer Dezső, megbízott szervező, DK Dunaharaszti csoport
Megvan, túl vagyunk rajta! Igen, az önkormányzati választáson. Ne tagadjuk el, igencsak érdekes végeredmény született: minden marad úgy ahogy eddig volt. Hogyan látták az eseményeket maguk a szereplők, azok akik politikusként vettek részt a kampányban. Most induló interjú sorozatunkban ezt térképezzük fel. A jelölő szerveztetek vezetőitől kértük azt: tekintsék át, miként értékelik saját és a többiek szerepét a kampányban. Elsőként a DK Dunaharaszti csoportjának megbízott szervezőjét, Tógyer Dezsőt faggattuk. Egy olyan pártét, amely nem jutott be a testületbe, de nem elégedetlen az eredménnyel.

dho: Nem kikerülhető a kérdés, mi ez a titulus?

T.D.: A Demokratikus Koalíció Dunaharaszti szervezete alapszabály szerint a 11-es választókör részeként működik. A választókörben, és itt nálunk jelenleg nincs választott vezető. Megbízott szervezők vannak. A választóköri testület korábban ugyanis feloszlott. Vezetőket a közeljövőben kell választunk, így nálunk is.

dho: Mennyire volt hatással az önkormányzati választásra ez a szervezeti állapot?

T.D.: Ez a struktúra történetileg alakul így. Persze voltak, vannak hangok a települések mérete kapcsán, de nem ez a releváns szerintem. Az Európai parlamenti választásokon a DK a városban a második legjobb eredményt érte el, majdnem 17%-ot. Ebben, úgy gondolom a mi munkánk eredményét vitathatatlanul alakította az országos szervezet, és az akkori kampány főszereplője, Dobrev Klára hatása.  Ám hogy ez valójában mekkora DK támogatottságot jelent itt a városban, azt akkor nem tudtuk. Voltak helyben, akik ezt túlértékelték, például az akkori megbízott szervező is.  Májust követően, a mostani választási kampányra készülve történtek egyeztetések, amelyben úgy tudjuk részt vett a DK ráckevei irányítója és az akkori dunaharaszti megbízott szervező, a szocialisták városi elnöke, és polgármester úr. Ismereteim szerint a megbeszélések még arról szóltak, hogy milyen vezetésű, közös listán induljon a két párt, milyen esélyek és hol kínálkoznak, mi az amiben „egyet kellene érteni” a körzeteket illetően. Ahogy tudjuk – ez a csoportban is feszültséget indukált -, egyet nem értés alakult ki, melyik szervezet vezesse a listát. Erős „elvárásként” el akarták érni a megbeszélésen, hogy ennek élén a májusban lényegesen gyengébb eredményt mutató MSZP, helyi irányítója álljon. Az álláspontok több ponton nem találkoztak. A megbeszélések sok belső DK-s vita után megszakadtak, aminek a vége – röviden: a DK önállóan indult.   Ez eredményezte, hogy a DK akkori 8 képviselő jelöltjéből, akik addig vállalták, végül velem együtt 4 jelölt maradt. Ebből a helyzetből kellett építkeznünk – rengeteg időt elpocsékolva – személyemben új csoport szervezővel, és végül 5 jelölttel indultunk el, listát is állítva.

dho: Miért nem álltak be egyik polgármesterjelölt mögé sem?

T.D.: Miután a Fidesztől támogatottságot kapott dr. Szalay László, úgy döntöttünk, nincs dolgunk vele. Ám azt már akkor is úgy éreztük, nincs polgármester váltó hangulat, bár sok „ez, az kering” vele kapcsolatban a városban.

„Barabás Emőkét épp az erős Szalay körüli összefonódás miatt nem éreztük esélyesnek.”

Ám a velünk szimpatizáló választópolgároknak a lelkiismereti szavazás lehetőségét kínáltuk fel a polgármester választásban, mint legális opciót. Ez egy taktikai lépés volt. A kampányban többször is megjelenítettük, hogy a DK hogyan viszonyul azokhoz, akik a Fidesszel együttműködnek. Ennél erősebb mankót nem kívántunk jelen helyzetben a választók kezébe adni.

dho: Az egyértelmű kiállás hiányát többen a szemükre is vetették.

T.D.: Azt meg kell érteni, hogy a DK fiatal, azaz rövid múltú párt még Dunaharasztiban, a helyben képviselt ereje nem azonos a májusi választásokon elért százalékos eredménnyel. Mi egy, listás képviselői hely megszerzését tartottuk a kialakult körülmények között lehetőségnek most. Úgy gondoltuk, hogy ebben az esetben nem kezdhetjük a munkát itt „háborúval” semmilyen irányba.

„Azt azonban továbbra is fenntartjuk, hogy akármilyen jól is seperteti az utcákat egy polgármester, ha beáll mögé a Fidesz, azt nem támogatjuk.”

dho: A választó felé azonban ez a taktika nem működött.

T.D.: Nem, ez nem így van. A látszat ellenére szerintem jó eredményt értünk el, annak ellenére, hogy nem jutottunk be a testületbe. Büszke vagyok azon kollégáimra, akik az ismert feltételek mellett és ebben a szituban is arcukat, nevüket, energiájukat adták a DK indulásához. Az öt érintett körzetben most is 4 helyen jobban szerepeltünk, mint az MSZP. Ezt annak ellenére mondom, hogy nem az MSZP ellen indultunk el a választáson. Ha a kialakult helyzetben mi is tudtunk volna minden körzetben indulni, mint a szocialisták, akkor jó eséllyel egy fővel mi kerülünk be a kompenzációs listán. Most erre volt erőnk, időnk. Mi rengeteg töredék szavazatot veszítettünk a kevesebb indulás miatt. Fontos megjegyezni, ha sikerrel zárultak volna az egyeztetések, szerintem akkor sem lett volna több esély – a részvételi arányok ismeretében – az egy listás helynél. A számok nem hazudnak.

Tógyer Dezső, kampányértékelő

dho: Mi lehet az oka annak, hogy Dunaharasztin nagyon kevesen mentek el szavazni?

T.D.: Vajon kinek állt érdekben, hogy sokan ne menjenek el? Minden körzetben 50% feletti a nem szavazók aránya, sőt a Bezerédiben mind a két választókörben a polgárok 60% felett nem voksoltak. Ezen a területen nagyon sok fiatal él, 40 év körüli az átlagéletkor. Ők valamiért igyekeztek még távol maradni a helyi politikától. Fontos még, hogy nincs képviselete itt a Momentumnak, a Jobbik pedig egyszerűen „eltűnt”. Ez pedig azt jelenti, hogy többen maradtak párt nélkül, amelyet támogatni tudnának.

„A mostani eredmény nem azért született, mert erre vágyott a szavazó, hanem azért, mert a többség nem ment el szavazni!”

dho: Hogyan értékeli azt, hogy teljesen ugyanaz a képviselő testület működik majd tovább, mint az elmúlt ciklusban?

T.D.: Elsőként a legfontosabb az, hogy ami az országban az önkormányzati választás eredményeként lezajlott az fantasztikus dolog! Ez egy olyan rés a pajzson, amely nem hegeszthető már be. Már csak okosan kell élni a lehetőséggel. Ehhez pedig, akármilyen kicsi eredménnyel, mi is hozzájárultunk.

„Itt Dunaharasztiban a papírforma érvényesült. Egy választás mindig alkalom arra, hogy az emberek a vágyaikat és a realitásaikat összekeverjék. És itt, nagyon sokan a vágyaikat próbálták kivetíteni a városra.”

Személy szerint elképesztőnek tartom ezt a mozdulatlanságot. A változás igénye itt most nem működött. Nem akarták érdekkörök, hogy működjön! A 17 éve regnáló polgármester és a nagyon szorosan – biztos okkal – összezáró testület, mögé szervezett támogatói kör hatékonyan kampányolt. És az embereiket mindenféle eszközzel megtámogatták. Átadták még a „naplementét” is. Nagyon erőszakosak voltak, letámadták egész harasztit a kommunikációs térben is, néha bizony nemtelenül. Ami a kihívó polgármesterjelöltet illeti: Barabás Emőkének meglátásom szerint nem volt valódi csapata, aki meg volt, azok közül néhányan inkább taszították a választót. Nem fogalmazott meg valódi víziót, program üzenetei voltak a választói felé, és nem tárt fel „kemény” ügyeket. Ráadásul politikai tapasztalataim szerint olyan nincs, hogy „független”. Ez most inkább „trendi”. A modern társadalmak pártokra épülnek, feléjük kell fordulni „függetlenként” is.

dho.: Mi a DK terve a városban?

T.D.: A Demokratikus Koalíció május 26. óta létező tényező, függetlenül attól, hogy egyelőre nem erős szervezet. Most is meg tudtuk mutatni, hogy a pártnak van mondanivalója a választóknak. Azt is meg tudtuk mutatni, hogy képesek vagyunk helyi szinten is úgy kommunikálni, hogy nem tévedünk el a trágár, a vagdalkozó stílus felé, hanem az elképzeléseinkről beszéltünk. Nagy szükség van arra is, hogy több olyan ellenzéki szervezet legyen jelen pl. a Momentum a városban, akikkel együtt több szavazót leszünk képesek mozgósítani. Építkezni kívánunk. Akik pedig feltételezésekre építve, a zömében elferdített tények birtokában, vagy zsigerből ellenlábasaink voltak a kampányban, azoknak „Boldog Karácsonyt kívánok”… A nyerteseknek gratulálunk, felelős munkát kívánunk! Vagyunk, maradunk, dolgozunk tovább, reményeim szerint más alapon, módon rendezett szervezeti, személyi viszonyok között, összefogva és elvtelen alkuktól mentesen.