Az iskolákban az alsósoknak is előírás az órán kívüli maszkhasználat

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / zaikina
Az új koronavírus egyre gyorsabban terjed, a mai adatok szerint 718 főnél mutatták ki idehaza a kórokozót 24 óra alatt (2020.09.11. koronavirus.gov.hu). Ez a tanintézményeket is határozottabb intézkedésekre sarkallja, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghatározott szabályrendszer és ajánlások szerint dolgoznak. A Dunaharasztin működő Általános iskolákban már az alsó tagozatban is kérik a gyerekektől a közösségi terekben a maszkhasználatot. Az egyes intézményekben alkalmazandó szabályokról az iskolák tájékoztatják a szülőket.

Jövő hétfőtől (2020.09.14.) vezetik be az alsósok között is a közösségi terekben a kötelező maszkhasználatot a Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskolában, mondta el szerkesztőségünknek Karlné Purczeld Erika igazgató. Ez azt jelenti, hogy a tanórákon nem kell viselni a védőeszközt, de a folyosókon, az aulában és egyéb, a többi osztály által is használt terekben előírás. Ha a maszk otthon marad, vagy megrongálódik, akkor tudnak adni a kicsiknek. A felsősök pedig akár vásárolni is tudnak a büfében. Utóbbiak esetében már év eleje óta előírás volt a maszkhasználat a tanórán kívül. Az udvaron nem kötelező, de ajánlott viselni az orrot és a szájat egyszerre takaró eszközt.

A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában már tanév eleje óta maszkot hordanak a gyerekek a közösségi terekben. A legkisebbek kaptak haladékot az első két hétben, hogy könnyebben megszokják az új körülményt – mondta el Ficzere Noémi az intézmény igazgatója. A szülőktől azt kérik, hogy a biztonság kedvéért legyen pótmaszk a diákoknál, hiszen könnyen előfordulhat, hogy otthon marad a védőeszköz, vagy megsérül. Aki így is maszk nélkül maradna, azt az iskola kisegíti.

A Kőrösi Csoma Általános Iskolában azt kérik, hogy hétfőtől (2020.09.14.) minden tanuló vigyen magával maszkot. Az iskola weboldalának tájékoztatása szerint amennyiben a szünetekben nem tudják betartani „a körülmények változása miatt – a kötelező előírásokat, a diákoknak kötelezővé” teszik a maszk használatát. Próbáltuk elérni az intézmény igazgatóját, hogy ez pontosan mit jelent, de nem volt hajlandó nyilatkozni, semmilyen formában.

A Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ, amelyhez a Dunaharasztin is működő iskolák tartoznak, úgy tájékoztatta a dunaharasztionline.hu-t, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott rendelkezések érvényesítését kérik az iskoláktól. Az egyes intézmények, a jelenlegi előírásoknak megfelelően elkészítették a saját járványügyi intézkedési tervüket. Erről itt írtunk korábban.