Ünnep feketében: alacsony fizetésük miatt tiltakoznak a könyvtárosok

//Berényi Attila
konyvtar_fizetes_freepik_20200122

Képünk illusztráció, forrás: freepik

Miközben a Magyar Kultúra Napját ünnepli az ország, azok akik a kultúrával foglalkoznak csendes megmozdulást szerveztek.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete országos figyelemfelkeltő demonstrációt tartott, amelyhez a Dunaharaszti Városi Könyvtár dolgozói is csatlakoztak. A résztvevők jelentős része fekete ruhában dolgozott, hogy így hívják fel a figyelmet az alacsony béreikre. A KKDSZ nyílt levelét itt éri el.

Tóth Marianna, a dunaharaszti intézmény igazgatója szerkesztőségünknek „kellemetlen szintűnek” nevezte azt a fizetést, amelyet munkatársaival együtt kap. Bár hivatalosan az önkormányzathoz tartozik az intézmény, és járandóságukat is innen kapják, de annak mértékét a közalkalmazotti bértábla szabja meg.

Ennek köszönhetően egy komoly végzettséggel és tapasztalattal rendelkező könyvtáros nagyjából ugyanannyit visz haza, mintha az egyik nagyobb könyváruházban dolgozna pénztárosként. Mindez a mai átlagbéreket messze nem éri el.

Az ember fejében nagyrészt a könyvtárosok munkája úgy él, mint akik békésen üldögélnek egész nap egy pult mögött, és felírják a kikölcsönzött köteteket. Ám ezen túl komoly és felelősségteljes feladataik vannak. Rendezvényeket szerveznek az itt dolgozók, amelyeket végig is kísérnek. Mindeközben tartják a lépést a technika kihívásaival, hiszen az internet világában, a digitális könyvolvasók áradatában is helyt kell állniuk, meg kell ismertetniük a gyerekekkel az olvasás örömét, és folyamatosan karban kell tartaniuk a rájuk bízott könyv gyűjteményeket és persze őrzik a kulturális örökséget.

A demonstrációval a bérek emelését szeretnék elérni. Az ország összes pontján megtalálható könyvtárak dolgozói szinte mindenütt részt vettek a megmozdulásban, a fővárosban pedig egy szabadtéri rendezvényen adtak nyomatékot követeléseiknek. Petíciójukat átadták Dr. Kásler Miklós miniszternek.