A Magyar Kultúra Napját ünnepeljük

//Berényi Attila
magyar_kultura_napja_Hymnus_1823_wikipedia_kozkincs_20200122

A magyar himnusz (Hymnus, a' Magyar nép zivataros századaiból) kézirata, forrás: wikipedia - közkincs

1989 óta január 22-én a magyar kultúra előtt tisztelgünk. Azért pont az évnek ezen a pontján, mert Kölcsey Ferenc 1823-ban ekkor tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.

Ebben az időszakban szerte az országban tartanak kulturális és művészeti rendezvényeket, átadják a magyar kultúrával kapcsolatos elismeréseket.

Kölcsey Ferenc: Himnusz, szaval: Darvas Iván, forrás: youtube

Dunaharasztin január 23-án, csütörtökön a Városi Könyvtárban Orbán Eszter könyvbemutatóját rendezik meg. Az esemény részleteit itt éri el.

Január 26-án, vasárnap 17 órától  Laffert Kúriában „Liszt és kortársai” címmel rendeznek hangversenyt. Közreműködik a Medovina kamaraegyüttes, Kohán Nikolett (ének), Rőder Iván (cselló) és Horváth Kornél (zongora). A rendezvény ingyenes, további részleteket itt talál.

Szintén a Laffert Kúriában rendezik meg január 31-én Mikó F. László festőművész kiállítását. A megnyitón, amely 17 órakor kezdődik Láng Eszter képzőművész, művészeti író ajánlja a közönség figyelmébe az alkotásokat. A kiállítás részeletei itt.

A fővárosban a Himusz kézirat és az azt megzenésítő Erkel-kotta egész nap látható lesz az Országos Széchényi Könyvtárban, ahol Szendrey Júliáról szóló szakmai konferenciával és a Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel ünnepelnek.

A Fiumei úti sírkertben, ahol a magyar kultúra olyan személyiségeinek sírjai találhatók meg, mint Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós vagy Munkácsy Mihály, ingyenes sétákat rendeznek.

A Hagyományok Házában a Fölszállott a páva című műsor legjobb képeiből látható fotókiállítás, és az idén 75 éves Gaál János bútorfestő jubileumi kiállítása is megnyílik a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.