Új, automatizált üzemcsarnokot és gyártósort avatott a Coca-Cola

//Berényi Attila
fotó: dho

Koccintás a Mikulással. balról: Pánczél Károly parlamenti képviselő, Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter, Békefi László, a Coca-Cola HBC Hungary ügyvezető igazgatója és a Mikulás. fotó: dho

Nagyteljesítményű gyártósort avatott dunaharaszti üzemében a Coca-Cola. A beruházás 8,7 milliárd forint értékű.

A 95%-os automatizáltságú szintű új gyártósor óránként 36 ezer palack, 1,75 literes üdítőitalt bocsát ki. Az ultramodern gépsort külön eseményen mutatták be a nyilvánosságnak, a vendégek a területre csak különleges öltözetben léphettek be.

Az üzemrész ünnepélyes átadásán Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszer, Pánczél Károly térségünk országgyűlési képviselője, Joó István befektetésösztönzésért és kiemelt magyarországi nagybefektetések megvalósításáért felelős kormánybiztos és dr. Szalay László Dunaharaszti polgármestere mellett részt vett a Mikulás is.

Balról: dr. Szalay László Dunaharaszti polgármestere, Békefi László, a Coca-Cola HBC Hungary ügyvezető igazgatója, Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter, Pánczél Károly parlamenti képviselője. fotó: Karlik Dóra

A vendéglátó Békefi László, a Coca-Cola HBC Hungary ügyvezető igazgatója az átadón kiemelte, hogy a Dunaharasztin üzemelő gyár nem csak Magyarországot látja el termékeivel, hanem 17 exportpiacot is. Hangsúlyozta, hogy a növekedés motorja számukra a folyamatosan bővülő termékportfolió, amelyben 40 márka és 300 cikkelem szerepel. A most átadott, 3000 négyzetméteres csarnokban található gyártósor, 30 százalékkal növeli az üzem kapacitását.

Békefi László, a Coca-Cola HBC Hungary ügyvezető igazgatója fotó: dho

„Büszkék vagyunk rá, hogy a Coca-Cola HBC Csoporton belül a ma elérhető legkorszerűbb gyártási technológiát tudtuk elhozni Dunaharasztiba és ezzel az újabb jelentős beruházással járulhatunk hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez. Elkötelezettek vagyunk a hazai piac iránt és azon dolgozunk, hogy folyamatos fejlesztésekkel támogassuk üzleti tevékenységünket az értéklánc minden területén. Az elmúlt években több olyan beruházást is végrehajtottunk, amelyek közelebb visznek ahhoz, hogy egy minden tekintetben modern, a 21. század elvárásainak megfelelő gyártóbázist alakíthassunk ki Dunaharasztiban.”

Pánczél Károly, parlamenti képviselő. fotó: dho

Pánczél Károly, országgyűlési képviselő kiemelte, hogy Dunaharasztin több nagy cég kapott állami támogatást, így az állam segítette a beruházásokat. Ilyen a Coca-Cola mellett például a Zwack vagy az eMAG és a MARSO is. Egyben gratulált Dunaharasztinak, és a város polgármesterének, hogy ilyen befogadó környezet biztosít a cégek számára. Ezek a vállalatok pedig adóbevételt jelentenek a városnak.

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter. fotó: dho

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett, hogy a Coca-Cola volt az első olyan cég, amely stratégiai megállapodást kötött Magyarország Kormányával, és ezt az egyezséget elsőként újította meg. A tárcavezető kiemelte, hogy a válságok közepette is a munkahelyteremtés munkahelymegtartás és a beruhások állnak a támogatáspolitika középpontjában. Kiemelte, hogy tavaly megdőlt a beruházási- és az export rekord. Ezen fölül soha annyian nem dolgoztak hazánkban, mint 2022-ben, mondta a miniszter.

„A tavalyi 6,5 milliárd eurós beruházási rekordot idén egy 13 milliárd eurós rekord fogja felváltani. tehát az eddigi legmagasabb beruházási érték dupláját produkáljuk idén.”

Kész termékek az új gyártósoron a Coca-Cola dunaharazsti üzemében. fotó: dho

A Coca-Cola 8,7 milliárd forintos beruházásához a kormány 740 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást biztosított. Szijjártó Péter kiemelte, hogy az amerikai hátterű cégek kiemelkedő szerepet játszottak a gazdaság újraindításában a COVID okozta válság után. A külügyminiszter álláspontja szerint a magyar-amerikai kapcsolatok legjobban működő szelete gazdasági, kereskedelmi, beruházási együttműködés.

fotó: dho

Az esemény végén a Mikulás kínálta meg a vendégeket a dunaharaszti üzemben gyártott üdítővel, és ezzel koccintottak a gyártósor indítására.

A most felavatott új csarnokkal és gyártósorral együtt immár összesen nyolc – dobozos, üveges, Bag in Box, szénsavas és nem szénsavas termékeket előállító – gyártósor található Dunaharasztiban. Az új sor teljesen automatizált, a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a korábbiakkal ellentétben itt minden feladatot egy gépsor lát el. A gyártandó kiszerelések váltásakor a palackfújógépet robot szereli át, így a formátumok közötti átállás ideje a korábbi 150 percről 35 percre rövidül.

(dho)