Útlevél-hamisításért ítéltek el egy dunaharaszti kormányablak-ügyintézőt is

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció. forrás: freepik / freedomz
Az ügynek összesen 7 elítéltje van, akiket hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt vontak felelősségre, köztük egy olyan személyt, aki dunaharasztin dolgozott, mint kormányablak ügyintéző.

A csoport néhány tagja még 2015-ben határozta el, hogy külföldi állampolgárokat, valótlan tartalommal juttatnak magyar útlevelekhez, természetesen anyagi hasznon reményében, áll a Pécsi Törvényszék közleményében.

A kettős, ukrán-magyar állampolgárságú másod- és harmadrendű vádlottak feladata volt, hogy a honosított magyar állampolgárok hatósági igazolványait megszerezzék. Ez után vették fel a kapcsolatot olyan külföldi személyekkel, akik magyar útiokmányokat kívántak szerezni, és ezek elkészítéséért jelentős összegeket is hajlandóak voltak fizetni. A banda egyik tagjának feladata volt az ehhez szükséges kormánytisztviselők felkutatása.  Két ilyen személyt is sikerült felhajtani, egyikük egy pécsi, a másikuk egy dunaharaszti kormányablak ügyintézőnő volt.

A bűnszervezet célja az volt, hogy az útlevéligénylést heti egy-két alkalommal, alkalmanként 4-5 ember vonatkozásában egészen 2016 őszéig folytatják, és ezzel útlevelenként legalább 6.000 euró bevételre tettek szerint. A kért összegből kifizették az ügyintézőket, majd a fennmaradó részt a bűnszervezet tagjai felosztották egymás között.

Így a 2016. január 21. és 2016. március 22. közötti időszakban csaknem 50 személy részére állítottak ki hamis adatokkal útiokmányokat.

A vádlottakra börtönbüntetést, pénzbírságot és közügyektől való eltiltást, valamint meghatározott összegű vagyonelkobzást is kirótt a bíróság. Az ítélet nem jogerős.

(Pécsi Törvényszék)