Pánczél Károly: „Az anyanyelv, a kultúra, a hit nemzetmegtartó ereje elvitathatatlan.”

//Berényi Attila
Pánczél Károly, parlamenti képviselő 2022.06.23.-án az Országgyűlésben. fotó: Fidesz frakció
A 2023. évi költségvetési törvény parlamenti vitájában szólalt fel Pánczél Károly, térségünk országgyűlési képviselője, aki egyben az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke is.

A jövő évi büdzsé tervezetben meghaladja a 100 milliárd forintot a nemzetpolitikai célú összkormányzati források összege – hangzott el a politikus csütörtöki, parlamenti felszólalásában. A politikus emlékeztetett, hogy

„A nemzetpolitika a külpolitika lelke, ezért a szomszédos országokkal fenntartott kapcsolat alakításakor a kormány arra törekszik, hogy olyan együttműködés jöjjön létre, amely a magyar nemzeti közösségek élethelyzetét javítja.”

Ebben nagy szerepet játszanak a Külgazdasági és Külügyminisztérium kezelésében lévő, határon túli gazdaságfejlesztési programok.

„Az elmúlt években közel 60.000 vállalkozás kapott összesen 200 milliárd forintnyi támogatást, amelynek nyomán 394 milliárd forintnyi beruházás jött létre magyarlakta területeken.”

A jövő évben is folytatódhat a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram, a Határtalanul Program, a Kőrösi Csoma Sándor Program, a Petőfi Sándor Program és a Mikes Kelemen Program is. Ezek mindegyike az anyaország és a határon túl élő magyarok kapcsolatait hivatott erősíteni, különböző eszközökkel, az anyanyelv, a kultúra és a hit erejével.

Pánczél Károly, parlamenti képviselő 2022.06.23.-án az Országgyűlésben. fotó: Fidesz frakció

„A Miniszterelnökség a külhoni és diaszpórában élő magyarság hitéleti tevékenységét 500 millió forinttal, a külhonban szolgálatot teljesítő egyházi személyeket 840 millió forinttal, míg a határon túli egyházi intézmények fejlesztését 300 millió forinttal támogatja.”

A bizottsági elnök ismertetése szerint a következő időszakban kiemelt jelentőségű lesz a kárpátaljai magyar közösségek támogatása, amely az alapfeladatokon túl humanitárius célt is szolgál a jelenlegi háborús helyzetben.

(dho)