Elárasztotta a szemét a Kegyeleti parkot

//Berényi Attila
kegyeleti-rongalas-szemeteles03_dho_20220623

Frissen felújított, de már megrongált pad. fotó: dho

Eddig is gyakran eldobálta a dunaharaszti parkjaiban lazítók egy része a kezében lévő szemetet. Ám a nyári szünet elindulásával a helyzet sokat romlott.

Már délutánonként csapatostól töltik idejüket fiatalok a város parkjaiban, ami nagyon jó dolog. Ezeket a közterületeket éppen erre találták ki.

Ám a közösségi viselkedés szabályainak betartása, finoman fogalmazva is nagy kihívást jelent számukra. Az éjszakába nyúló, gyakran ordítozós szabadtéri bulizásoknak másnap szemmel látható az eredménye. Elég csak most sétálni egy kört a Kegyeleti emlékparkban – ahogy mi is megtettük. Ez korábban temető volt, Dunaharaszti múltjának fontos szeglete.

Minden(!) pad környékén áll a szemét: eldobált üdítő italos és bizony alkoholos flakonok, dobozok, chipses zacskók, gyorséttermi, kiszállított menük csomagolása és rengeteg cigicsikk. Pedig szemeteskuka van bőven, sőt gyakran csak egy lépésnyire a padoktól. A fákon pedig több helyütt tábla kéri arra az embereket, hogy ne szemeteljenek.

Mindehhez még hozzáadódik a rongálás: a frissen felújított padok közül már van amelyik ülőrészét félbetörték. Ráadásul vannak olyanok, akik azzal szórakoznak, hogy a kukákat lerúgják  a tartóról – a szerkezet sérül, a benne lévő szemét szétszóródik.

Megújulnak Dunaharaszti parkjaiban a padok

Közben a park eldugottabb részét láthatóan szabadtéri illemhelynek használják. Esténként csapatostul járnak oda elintézni a kisebb és még a nagyobb dolgaikat is a fiatalok. A lányok tevékenysége látványosabb, hiszen a törlésre használt papírzsebkendőt sem viszik el a pár lépésre található szemetesig, hanem miután ürítettek, egyszerűen eldobják. De van itt tampon, intimbetét is.

Arra is van példa, hogy a környező házak kerítéséhez, a kertek ajtajai elé mennek elintézni a dolgukat. Itt-ott még kis műanyag zacskók is felbukkannak, amelyek céljára csak következtetni lehet.

Napközben aztán kismamák, kisgyermekes csoportok sétálnak a parkban. Az anyukáknak, nevelőknek nagyon oda kell figyelniük arra, hogy hol totyog a gyerek, mit vesz fel a földről, vagy töm a szájába…

Az önkormányzat évente sok millió forintot költ arra, hogy a közterületek tisztábbak, a köztéri eszközök használhatóak legyenek. Ezt a munkát a közös pénzből azért végzik, hogy mindenki használhassa ezeket a parkokat. A szemétszedés is szélmalomharc, mivel gyakran már másnapra ugyanolyan szemetes lesz egy-egy közpark, mint előtte volt. Civilek, oktatási intézmények kampányokkal igyekeznek nevelni a felnőtteket és a gyerekeket. A szülőknek is nagy felelősségük lenne abban, hogy elmagyarázzák gyermekeiknek, mit szabad és mit nem!

(dho)