Összesen 6 okos zebra működik majd Dunaharasztin

//Berényi Attila
Összesen 6 okos zebra működik majd Dunaharasztin
Már nyáron elkezdődött az a fejlesztés, amelynek keretein belül a gyalogosok használatba vehették az első úgynevezett okos zebrát városunkban. Ez a Fő úton a szupermarketnél található. A beruházás folytatódott.

A téma frissebb információit ide kattintva éri el.

Nagy lendülettel indult Dunaharasztin az okos zebra projekt, és a választási kampányban eléggé hangsúlyosan jelent meg. Mostanra már több ilyen berendezés is kiépült. Nagy szükség van rá, és az újabbakra is, hiszen naponta hallani, vagy olvasni a közösségi felületeken olyan eseteket, amelyekben az autósok és a gyalogosok közötti konfliktusokról szólnak itt Dunaharasztiban is.

Mitől okos az okos zebra? A gyalogátkelő járda csatlakozásába érzékelőket telepítenek, amelyek észlelik, ha egy gyalogos át akar kelni a túloldalra. Az útba épített kis lámpák villogással figyelmeztetik a közeledő autósokat. Ez jelentősen növeli a gyalogosok biztonságát, és az autósok is plusz információhoz jutnak.

A folytatásról a Budapesti Elektromos Műveket kérdeztük. Dr. Boross Norbertnél, a társaság Kommunikációs és Szabályozásmenedzsment Igazgatóságának vezetőjénél arról érdeklődtünk, hogy náluk hány darab ilyen átkelő elektromos energiával való ellátását kezdeményezte a városvezetés?

A gyalogátkelő helyek elektromos funkcióinak ellátásához, a villamos energia biztosítása földkábeles elosztóhálózati csatlakozás létesítésével valósul meg. A szakember felhívta a figyelmet, hogy ennek kiépítése egy összetett tervezési és engedélyezési eljárás előzi meg. Amíg meg nem születnek ezek a papírok, addig nem is lehet elkezdeni a helyszínen az „okos zebra” kiépítését.

Összesen 6, ilyen módon felturbózott gyalogátkelő engedélyeztetéséről kaptunk információt az elektromos szolgáltatótól. A kiadott tájékoztatás szerint négy telepítési cím esetében, novemberben zárult le az úgynevezett „kábeles csatlakozó tervengedélyeztetési eljárás”. A kivitelezés szervezését is megkezdték már. Egy átkelőnél azonban még nem tartanak itt az adminisztrációban.

Változás várható az „okos zebrák” működésében is. Úgy tudjuk, elsőként az volt a szabály, hogy az úttestbe épített kis lámpák folyamatosan világítottak, és csak a gyalogos átkelésekor villogtak. Ám ez zavaró lehetett az autósoknak. Az új előírás szerint csak akkor kapcsolnak be a lámpák, és adnak villogó jelzést, ha valaki éppen átkel az okos zebrán. Sokan panaszkodtak arra is, hogy túl erős a lámpák fénye, ezeken tompítani fognak. Információink szerint egyébként az okoszebra fejlesztések legkésőbb a jövő év januárjában elkészülnek, így nagyobb biztonságban lehet majd közlekedni Dunaharasztin.