Ho-Ho-Ho-Hooooo! Érkezik a Mikulás!

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik
Az Északi sarkvidéki Mikulás központtól származó információink szerint jön a nagyszakállú! Természetesen Dunaharasztiban is tiszteletét teszi, szétosztja az ajándékokat, és a következő napokban többfelé megjelenik.

Szánnal közlekedik a jó öreg, amelyet rénszarvasok húznak, név szerint: Táltos, Táncos, Pompás, Csillag, Üstökös, Mennydörgés, Íjas, Villám, Rudolf.

Képünk illusztráció, forrás: freepik / Kate Mangostar

A legenda szerint Mikulás eredetileg Szent Miklósnak, a Lycia római provinciában fekvő Myra város püspöke volt. Története szerint a püspök városában egy szegény embernek három lánya volt, akiket megfelelő hozomány hiányában nem tudott férjhez adni. Így az a sors várt rájuk, hogy hajadonok maradnak. Miklós elhatározta, hogy segít rajtuk, de szemérmességből vagy szerénységből ezt titokban tette. Az éj leple alatt egy-egy arannyal telt erszényt tett a szegény ember ablakába. Egyes változatok szerint ezt három egymást követő éjjelen tette, mások szerint három egymást követő évben. Sőt, azt is regélik, hogy ekkor nagyon hideg volt, Miklós püspök ekkor felmászott a tetőre és a nyitott kéményen át dobta be az aranyat, a harmadik lány éppen akkor kötötte fel harisnyáját száradni a kémény alá. A keszkenőbe rakott arany éppen belehullott a harisnyába.

Villach - St Nikolai - Hl Nikolaus.jpg
Készítette: JJ55A feltöltő saját munkája, Közkincs, Wikimedia

Szent Miklós fenti legendái és a szent december 6-iki egyházi ünnepe kapcsán terjedt el a 19. században a városokban, hogy a Mikulás az ablakokba helyezett kitisztított cipőkbe szaloncukrot vagy kisebb édességekből és déligyümölcsökből álló piros csomagot tesz december 6-án. Személyesen is lehet találkozni a Mikulással. Ekkor a díszes piros ruhás, nagy fehér szakállú püspököt fekete krampuszok kísérik, és a rossz gyerekeket ijesztgetik, virgáccsal fenyegetik vagy finoman meg is vesszőzik. A német területeken Mikulás megfelelője a Nikolaus.

Úgyhogy kicsik és nagyon, tessék a cipőket, csizmákat kitisztítani és jól látható helyre kitenni!