Haraszti diáklány kapott elismerést a Magyarországi Német Önkormányzatok Napján

//Berényi Attila
fotó: Máy Péter
Immár 24. alkalommal rendezték meg a Magyarországi Német Önkormányzatok Napját. Ezt minden évben január második szombatján tartják, arra emlékezve, hogy 1994. decemberében megválasztott első testület ekkor alakult meg. Az idén a pécsi Kodály Központban rendeztek gálaműsort, adta hírül közösségi oldalán a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata. Itt kapott elismerést a dunaharaszti Kreisz Gréta is.

A rendezvényen Hock-Englender Ibolya a Magyarországi Német Országos Önkormányzatának elnöke köszöntötte a résztvevőket. Emlékeztetett, hogy az elmúlt 24 évben a testület megerősödött. Felidézte a 2019-es választás eseményeit, sikereit. Az idei évre kitűzött célok között említette, hogy nagyobb támogatást nyújtsanak a helyi nemzetiségi önkormányzatoknak, folytatják az ösztöndíj programot. Mindezeken fölül tovább segítik az ifjúsági munkát, klubok és kulturális csoportok működését.

Az eseményen mások mellett megjelent Elisabeth Ellison-Kramer, Ausztria budapesti nagykövete, Klaus Streicher a Német nagykövetség tanácsosa, és Dr. Susanne Gerner, a Német Szövetségi Köztársaság tiszteletbeli konzulja is. Jelen volt Hochmann András az Osztrák Köztársaság tiszteltbeli konzulja, és Ritter Imre az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője is, áll a beszámolóban. A gálaműsorban mások mellett fellépett a dunaharaszti Blumenstrauss kórus, vezetőjük Bódiné Palyov Edit.

Blumenstrauss kórus, fotó: Máy Péter

A rendezvényen átadták a Koch Valéria-díjat. A kitüntetettek között van a dunaharaszti illetőségű Kreisz Greta is. A díj célja három, a középiskola utolsó két évfolyamának egyikébe járó magyarországi német diák jutalmazása a nemzetiséghez kötődő sokoldalú tevékenységükért, illetve egy a felsőoktatásban alap- vagy mesterképzésben, valamint osztatlan képzésben 2018-ban végzett magyarországi német hallgató díjazása kiváló, magyarországi német témát feldolgozó szakdolgozatáért és a német nemzetiségért végzett munkájáért.

Kreisz Gréta átveszi az elismerést, fotó: Máy Péter

A haraszti Kreisz Gréta jelenleg a budapesti Kossuth Lajos Gimnázium 12. évfolyamára jár. Tagja a „Verein Junge Haraster Schwaben” tánccsoportnak, így a fiatal magyar németek közösségének, és a Magyarországi Német Kórusok, Együttesek és Tánccsoportok regionális tanácsának. Táncosként, zenészként – klarinétot játszik -, és fiatal aktivistaként különféle kezdeményezések, például karneváli és húsvéti bálok, vallási rendezvények, néptánc-találkozók és néptánc-hetek társszervezője és tervezője. Az elismerést Grétán kívül megkapta még Cziráki Bálint, Natalia Hedrich és Nagy Viktória is.