Kezdődik a robbanások, durrogások időszaka

//Berényi Attila
remult_kutya_freepik_Smrm_20191230

Képünk illusztráció, forrás: freepik / smrm

Sokan érzik úgy, hogy a Szilveszter nem az igazi, ha nem lőnek fel jó pár tűzijátékot. Ha már mindenképpen úgy gondolja, hogy ez kell a boldogságához az újévben, tartson be pár szabályt.

Mielőtt durrogtatni kezd gondoljon bele a következőkbe: a hang és fényhatások rendkívül károsak az állatvilágra. A kutyák kirohannak a világból, többségük nem tér haza soha – elgázolják őket, vagy egyszerűen túl messze szaladnak. A vadmaradak ugyanilyen félelemben élnek a robbanások miatt, jó pár hét, mire vissza mernek térni telelő helyükre.

A tűzijáték a benne felhasznált anyagok miatt eleve környezetszennyező, a robbanáskor keletkező füst különösen. És nem nagyon látni olyan tűzijátékozót aki összeszedte volna maga után a már elhasznált bombák hulladékát. Szilveszter után jó ideig szeméttel teli minden.

Az ittasan használt tűzijátékok minden évben okoznak súlyos sérüléseket: van akinek az ujjait szakítja le, mások komolyabb sérülést, egészségkárosodást okoznak.

Ha mindezek ellenére úgy érzi, hogy a robbanások örömétől lesz szebb új éve, akkor csak engedéllyel rendelkező, hivatalos árusítóhelyről szerezze be a tűzijátékot, és mindig tartsa be a használati utasításban foglaltakat. A petárda használata továbbra is tilos.  Arra nagyon figyeljen, hogy az Ön szórakozása ne veszélyeztessen másokat, sem embereket, sem állatokat, tárgyakat, épületeket. A tűzijátékokat ne engedje gyerekek közelébe. A pirotechnikai eszközöket kizárólag december 31. 18 óra és január 1. reggel 6 óra között lehet használni. A részletes szabályokat megtalálja a police.hu oldalon.

forrás: Országos Mopsz Parádé / Kocsis Kornélia

A szilveszteri petárdázás és tűzijátékok veszélyeire figyelmeztetik a kutyatartókat: az erős fény- és hanghatások sokkolóan hatnak az állatokra, amelyek emiatt rémülten elkóborolhatnak. Lehetőség szerint újévig már ne hagyja magára a kutyáját, vagy csak rövid időre. Póráz nélkül amúgy sem szabad sétáltatni őket, és nem árt, ha ellenőrzi, hogy jó adatok szerepelnek-e jószág mikrocsipjében. A MOL 123 benzinkútján található mikrochip-leolvasó országszerte. Így, ha kóbor kutyát talál, itt le lehet olvasni az adatait, már ha van benne mikrochip. A leolvasók helyét egyébként megtalálja a Vigyél Haza Alapítvány kutyakereső alkalmazásában.