Íme a gyors, szilveszteri Malac Keksz

//Berényi Attila
vasarnapi-suti_szilveszteri-malac-keksz_01_20191229

forrás: dunaharaszti online

Ez ismét egy nagyon egyszerű recept, ami tökéletes arra, hogy a vendégek elé kerüljenek, vagy akár tea vagy kávé mellé majszolgassuk el. Persze tudom, hogy ilyenkor már dugig van édességgel az ember, de ez nagyon sokáig eláll (akár hónapokig is), és jó poén az új év kezdetén a malac formájú keksz.

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt + nyújtáshoz
  • 40 dkg vaj (vagy margarin)
  • 20 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 tk friss reszelt gyömbér (de jó a gyömbér por is)

a tetejére:

  • 1 tojás
  • őrölt fahéj
  • kristálycukor

A lisztet a vajjal és a porcukorral elmorzsolom, majd hozzáadom a tojást és a gyömbért. Elég gyorsan összeáll. Minimum egy órára bekerül a hűtőbe, majd lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra nyújtom.

Na most jön a csel: egy nagy és egy pici pogácsa szaggató kell (persze különböző méretű poharakkal is nagyszerűen megoldható ez). Kétféle méretű korongokat szaggatok, és a felvert tojással összeragasztom őket. Majd a maradék tésztából kis háromszögeket vágok, ezek lesznek a malac fülei. Ezeket az oldaluknál kenem be tojással és ragasztom a fejhez. Már csak egy tompa végű tárgy kell (például egy toll felső része) és malac orrot és szemet nyomkodok a jószágoknak. Ha megvan a formázás, akkor sütőpapírral kibélelt tepsibe kerülnek, itt tojással kenem meg a tetejüket, és fahéjas cukorral bőséggel meghintem őket. 180 fokra melegített sütőben 10-14 perc alatt aranybarnára sülnek.

Jó étvágyat!