Fura megoldással szabadultak meg az eladatlan fenyőktől

//Tóth Gábor
kozterulet_fenyofa_bejelentes_dunaharaszti_online_20191230

forrás: dunaharaszti online

Update: Időközben jelentkezett szerkesztőségünknél a közeli építkezést lebonyolító vállalkozó, jelenleg az ő tulajdonukban van a fákkal határos telek. Elmondta: ők árusították a fenyőket, ideiglenesen helyezték ott el a megmaradt árut. Ahogyan a korábbi években is, most is gondoskodni fognak ezek eltüntetéséről. Ígérete szerint részben virágárusoknak értékesítik azokat, résszint pedig zöldhulladék telepre szállítják a maradékot, természetesen saját költségen.

Olvasóink jelentették, hogy rengeteg, még hálós fenyő jelent meg egyik napról a másikra az Andrássy Gyula utca legvégén. Pár nappal ezelőtt még súlyos tízezreket kértek ezekért a karácsonyfának valókért, valószínűleg a környék egyik ideiglenes kereskedésében. Mostanra értéktelenné váltak az eladó számára. Így inkább megszabadult a még nagyrészt hálós csomagolású fenyőktől. Normális esetben a kereskedőnek magának kellene gondoskodnia az eladatlan áru hivatalos elhelyezéséről egy zöldhulladékokat befogadó telepen.

A közel félszáz lecsomagolt növényt tartalmazó kupacot egyébként úgy helyezték el, hogy az véletlenül se lógjon be a mellette lévő építési telekre, hanem közterületen legyen. Az ágak végén még ott vannak azok a vonalkódokat tartalmazó eladási jelzések is, amelyek a kitermelt karácsonyfák szállításához elengedhetetlenek. Ám kérdéses, hogy ezek alapján be tudják-e azonosítani az egykori kereskedőt, ugyanis a jelzések csak nehezen követhetők vissza.

Az ügyben a Dunaharaszti Város Közterület felügyelete illetékes. Megkerestük a Polgármesteri hivatal ügyeletét – hiszen az ünnepek miatt ott is közigazgatási szünet van. Ott azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a problémát a legegyszerűbben oldják majd meg: a lakosság által kihelyezett karácsonyfákkal együtt ezt a nagy kupacot is elviszik. A hivatalos tájékoztatás szerint 2020. január 06.-tól 17.-ig terjedő időszakban az adott ingatlanra érvényes szemétszállítási napon szállítják el a városból a díszeiktől teljesen megfosztott fenyőket.

Bár a gond így megoldódik, de a hozzáállás jelzés értékű. Az eladáson vastagon hasznot húzó kereskedő ugyanis a költségeinek egy részét egyszerűen a városra tolja át azzal, hogy Dunaharaszti lakott területének szélére kirakja az eladatlan árut, ahelyett, hogy a neki előírt telepen helyezné el azt.

Pont az ilyen esetek megakadályozására jön majd létre információink szerint a Városi Rendészet és az ennek irányítására létrehozandó iroda. Erről legutóbbi ülésén döntött a képviselő-testület. A szervezet feladata a vonatkozó jogszabályok betartatása lesz, és az eddig ezt végző szervezetek munkájának összehangolása is cél.