A már elfeledett „komatál” hagyományát élesztenék újra

//Tóth Gábor
Eteltarto_szilke_fedovel,-koedeny_Hollohazi_Porcelanmuzeum_20191120

Ételtartó szilke fedővel, kőedény - fotó: PDM / Hollóházi Porcelán Ipartörténeti Kiállítóhely

Eleink nagyon odafigyeltek a környezetükben élőkre. Ilyen szokás volt például a komatál. Ezzel a kismamákat segítette finomabbnál finomabb ételekkel a szomszédság és a barátok.

 

A Nemzeti Művelődési Intézet és együttműködő partnerei által meghirdetett Komatál Program az elmúlt év végén sikeres népművészeti pályázattal indult, most társadalmi népszerűsítést segítő kisfilmmel és közösségi médiakampánnyal folytatódik. A fiatalokat kiemelten megcélzó kampány fókuszába a közösség- és hagyományteremtést állították a szervezők.

A program részeként a Nemzeti Művelődési Intézet támogatja a komatál közösségek létrehozását is. Céljuk, hogy a résztvevők komaközösségeket hozzanak létre, akik díjmentesen igényelhetnek zsűrizett népművészeti tárgyakat: újragondolt komatálakat a Komatál Program Kárpát-medencei Alkotói Pályázat termékeiből.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője elmondta: a komatál adása olyan gesztus, amely az étel adományozásán túl a baráti segítségnyújtásról, a kismama és az újszülött meglátogatásáról, a közösség összetartó szerepéről és a családi kötelékek megerősítéséről is szól.

A Komatál Program további részletei a www.komatalprogram.hu oldalon érhetők el, de a kampány nyomon követhető az intézmény Facebook-oldalán is.

 

(via: origo)