Állítólag jócskán átalakítanák a választási szabályokat

//Tóth Gábor
valasztas-szabalyok_freepik_naypong_20191120

Képünk illusztráció, forrás: freepik / Naypong

Az önkormányzati választási eredmények ismeretében több ponton is módosíthatja a választási törvényt a kormány a következő időszakban – tudta meg a Blikk.

A lap úgy tudja, az egyik elképzelés szerint csak politikai pártok és független jelöltek indulhatnának az önkormányzati választásokon, vagyis nem bújhatnának civil szervezetek, egyesületek mögé a jelöltek, mint tették októberben a kormányerők és az ellenzéki összefogás pártjai is, sok helyen eredményesen. Ez Dunaharasztin is jelen volt.

Ezen túl ismét nekifuthatnak a választási regisztráció bevezetésének (azaz annak, hogy szavazni csak akkor lehessen, ha az ember felveteti magát a választói névjegyzékbe). Ezt a kezdeményezést hét évvel ezelőtt az Alkotmánybíróság egyszer elkaszálta. Ám a taláros testület összetétele azóta megváltozott, emlékeztet a Blikk.

Vizsgálják a győzteskompenzáció rendszerének eltörölését is, vagyis azt, hogy a győztes jelölt után maradó töredékszavazatok is parlamenti helyeket hozhatnak. Ha 2022-ben minden választókerületben egy az egy ellen folyik a küzdelem (azaz egy kormánypárti jelölttel szemben egy ellenzéki jelölt áll), akkor megváltozott erőviszonyok esetén a győztes túlnyerheti magát.

Állítólag a tervezeten már dolgoznak, de a Miniszterelnöki sajtóiroda azt közölte a Blikkel, hogy a „téma még nincs napirenden”.

Dunaharasztin ha a fenti változtatásokat elfogadnák, akkor jelentős változás következne be. Ugyanis a 8 egyéni képviselői körzet mindegyikében indított jelöltet az LDE – ÖNÖSZ DH – Dunaharaszti Nőegylet – DKE – TEA Egyesület civil szervezetek támogatta közösség. Végül 5 egyéni képviselő helyet és 1 listás mandátumot szereztek meg, ezzel a legsikeresebben szerepeltek a választáson. Ha a cikkben említett új szabályok megjelennek, akkor az egyszerűsítve Lokálpatriótáknak nevezett képviselői csoport már nem indulhatna a választáson ilyen színekben.

 

(via: blikk – dho)

 

Update: Közben a  Kormányzati Tájékoztatási Központ rendkívül rövid közleményben reagált a sajtóértesülésre. E szerint:

„A kormány nem  tervezi a választási eljárásról szóló törvény módosítását, mert az a kormány álláspontja szerint bevált, a pártok megegyezésén és az Országgyűlés döntésén alapul.”