Rendkívüli ülést tart pénteken Dunaharaszti képviselő-testülete

//Tóth Gábor
hesz_modositas_parkolas_freepik_20191120

Képünk illusztráció, forrás: freepik

A meghívó szerint a napirenden a Helyi Építési Szabályzat módosítása, és egy úgynevezett változtatási tilalom szerepel.

Az előterjesztések szerint a cél a módosításokkal, hogy megőrizzék, illetve biztosítsák az élhető elővárosi környezetet Dunaharasztin. Ha elfogadják, akkor az kihat majd a parkolásra, és bezárulhat egy az ikerházépítéseknél használt kiskapu.

Nagyon sokan panaszkodnak arra, hogy az új építésű negyedekben a sok utcán parkoló kocsi miatt nehézkes a közlekedés. A jelenség tapasztalható a város régebben lakott részein is, hiszen itt egyre másra húznak fel ingatlan beruházók a régiek helyén új, gyakran több lakásos házakat. Már van úgy, hogy az ingatlan értékesítésekor elhangzik: a garázs akár szobává is alakítható. Emiatt viszont az amúgy sem túl széles utcák még szűkebbek lesznek, hiszen az oda költözők autói elfoglalják a helyet a közlekedők elől, és sokszor csak szlalomozva lehet haladni.

A tervezett változtatásokkal azt igyekszik elérni a városvezetés, hogy az autókat a telkeken belül helyezzék el. Így a fejlesztőket arra kötelezik, hogy 50 m2 nettó alapterületű lakásméret alatt legalább 1, e felett minimum 2 autó elhelyezésére teremtsenek lehetőséget. Az első esetben ez lehet felszíni, a másodikban viszont már legalább egy garázs beállót is létesíteni kell. 150 m2-es lakásméret felett, pedig minimálisan 3 autó elhelyezését kell megoldani, ha elfogadják a kezdeményezést. Korábban is volt hasonló korlátozás, csak ez most szigorúbb. Azt is megszabnák, hogy a garázsoknak mekkorának kell lenniük. Így a parkolást a telken belül kellene megoldaniuk a kivitelezőknek, majd pedig a lakóknak.

A másik tervezett módosítást, az ál-ikerházak kérdését érinti. Bevett gyakorlat, hogy az „egy épülettel történő beépítés” fogalmát cselesen teljesítik. Ugyanis a valójában külön álló házakat egy keskeny, szabadon álló tetővel kötik össze, amelyet a végleges engedélyek megszerzése után gyakran el is bontanak. Ennek megakadályozására változtatási tilalmat rendelne el az önkormányzat.

 

(dho)