Végleg bezárhat a posta az Anna-házban

//Berényi Attila
anna-haz-posta02_dho_20220613

Az Anna-ház Dunaharasztin. fotó: dho

Jelen állás szerint július végégig lehet még igénybe venni a dunaharaszti Anna-házban található úgynevezett „postapartner” szolgáltatásait. A fenntartás már jó ideje vaskosan ráfizetéses volt az üzemeltető cég számára. Így egy posta marad a városban, bár egy kis remény még mindig van!

Hivatalosan is megerősítették szerkesztőségünknek, hogy bezárhat 2022. július végével az Anna-házban működő „postapartner”. Mindennek az a következménye, hogy innentől Dunaharasztin kizárólag a Baktay téren található „nagyposta” áll majd az ügyfelek rendelkezésére, hiszen már tavaly lakat került a 2-es Postának nevezett, Ligeti városrészben található intézményre.

5 éve akarja bezárni a Kispostát a Magyar Posta

2005 decembere óta üzemel a „postapartner”, a Magyar Postával kötött szerződés szerint, mondta el kérdésünkre Frickné Csombók Anna, az Anna-házban található szolgáltatót fenntartó cég ügyvezetője. Ez azt jelenti, hogy jutalék ellenében közvetítik a posta szolgáltatásait az ügyfelek felé. Ám az évek múlásával egyre nőttek a költségek, emelkedett a minimálbér, az emberek pedig, egyre több szolgáltatást már nem a Postán keresztül vesznek igénybe. Ez azt jelenti, hogy a számlákat inkább elektronikusan fizetik, a csomagokat automatákon keresztül adják fel, vagy fogadják, esetleg házhoz kérik futárok segítségével.

Az elmúlt években pedig a Magyar Posta által adott jutalék elenyésző mértékben emelkedett, azaz nem követte az inflációt és a zsugorodó piac okozta kieséseket sem. Már jó ideje saját zsebből kompenzálta a magáncég az így keletkező veszteséget, mondta az üzletasszony.

„A Dunaharaszti Önkormányzathoz fordultam személyesen és levélben segítségért 2022. január 05.-én, melyben kértem az Önkormányzatot közös együttműködéssel a megoldás keresésében, tekintettel arra, hogy a posta üzemeltetése nemcsak vállalkozói elkötelezettség, hanem jelen esetben közszolgálat is egyben. A Dunaharaszti Önkormányzat 2022. 02. 10. levelemre érkező válasza elutasító volt.” -folytatta a történetet a cégvezető.

Úgy tudjuk, hogy az önkormányzat bár próbált segíteni a fennmaradásban, de korábban a város is megégette magát a Ligeti Kisposta történetével, jelentős anyagi terheket vállalva magára akkor. Így újra már nem vágott bele ismét egy postai egység támogatásába.

Az Anna-ház Dunaharasztin. fotó: dho

A cégvezető – a lakosság igényeit szem előtt tartva – a Magyar Postának is felajánlotta, hogy vegye át az Anna-házban található egység működtetését, ehhez bérbe adta volna az állami vállalatnak a jelenlegi helyiséget, bútorzatot, teljes felszerelést. Erre nem érkezett válasz egyelőre.

Megkerestük kérdéseinkkel a Magyar Postát is. Azt igyekeztünk megtudni, hogy valamilyen formában pótolják-e majd a kieső szolgáltatásokat, tudják-e segíteni a „postapartnereket” üzemeltető vállalkozásokat, és elegendőnek tartják-e a fennmaradó, 1 darab posta nyújtotta kapacitást? Alább, változtatás nélkül közöljük a Magyar Posta, szerkesztőségünknek küldött válaszát:

„Kedves Attila!

 A Magyar Posta Zrt. célja, hogy a jogszabályi elvárásoknak és az állam tulajdonosi elvárásainak megfelelve – az ellátásbiztonság elsődlegessége mellett – a legmagasabb minőségben szolgálja ki ügyfeleit és európai színvonalú szolgáltatásokat nyújtson.

Éppen ezért a Posta a fejlesztések, a modernizáció és a digitalizáció mellett folyamatosan nyomon követi a lakossági- és üzleti igények alakulását.

A konkrét kérdést illetően jelezzük, hogy a Dunaharaszti-Annaház postapartner felmondta a szerződését a Magyar Postával, így az augusztus elejéig tudja fogadni az ügyfeleket.

Jelezzük továbbá, hogy az említett változások az ellátásbiztonságot nem veszélyeztetik, mivel Dunaharaszti méretéhez kötötten a jogszabályi kötelezettség alapján 1 posta üzemeltetése elvárt a településen, és ez továbbra is teljesülni fog. Ennek ellenére – szem előtt tartva a lakosság érdekeit – a Magyar Posta Zrt. vizsgálja a település postai feladatellátásának bővítési lehetőségeit annak érdekében, hogy az ügyfélforgalom kiszolgálása még a kiemelt időszakokban se jelenthessen problémát.

A Posta kiemelt célja, hogy a változásokkal párhuzamosan a Dunaharasztiban élő emberek számára nyújtott postai szolgáltatások minősége tovább javuljon.”

Dunaharasztin 2022. augusztus 1-től csak a Baktay Ervin téren található Nagy Posta áll majd az ügyfelek rendelkezésére.

Legfrissebb információink szerint azonban valaki átvenné a postai egység üzemeltetését. Így egy kis remény még mindig van arra, hogy folytathassa tevékenységét az Anna-házban lévő posta.

(dho)