Vádemelés a „páncélos banda” ügyben

//Tóth Gábor
kokain_csepel_bilincs_freepik_mehaniq_20191202

Képünk illusztráció, forrás: freepik / mehaniq

Összesen hét személy ellen emelt vádat a Ceglédi Járási Ügyészség, akik tíz hónap leforgása alatt negyven helyre törtek be és a zsákmányuk meghaladta a negyvenhétmillió forintot.

A banda négy tagból állt, hozzájuk kapcsolódott egy személy, aki tanyáját búvóhelyként biztosította illetve egy további férfi és egy nő akik egy-egy bűncselekmény elkövetésében vettek részt, áll a vádhatóság szerkesztőségünknek küldött közleményében.

 

A banda a szinte kizárólag cégek, vállalkozások telephelyeit illetve boltjait érintő betöréseket alaposan előkészítette. Előzetesen felmérték a budapesti, Pest- illetve Bács-Kiskun megyei célpontok környezetét, a megközelítését és a lehetséges menekülési útvonalakat is.

Mindig egy-egy nagyteljesítményű, terepjárót használtak, amivel adott esetben szántóföldön vagy erdős részen is egérutat tudtak nyerni.

2019 decembere és 2020 októbere között negyven, jól szervezett betörést követtek el, túlnyomó részében eredményesen. A helyszínekről készpénzt, ékszereket, de értékesebb gépeket is szívesen vittek magukkal. A zsákmány változó képet mutatott, alig ezer forinttól közel tizenkétmillió forintig is terjedt. Előszeretettel próbálták felfeszíteni a helyszíneken lévő páncélszekrényeket illetve páncélkazettákat. Volt, hogy nem bajlódtak velük helyben, hanem egyszerűen magukkal vitték és később a búvóhelyükön nyitották fel azokat.

A női elkövető kizárólag egy cselekményhez kapcsolódott, akkor saját munkáltatója kárára adott tippet a csapatnak és ezért a zsákmány negyedét kapta utóbb.

Összességében a bő tíz hónap leforgása alatt a banda közel negyvennyolcmillió forintnyi értéket szerzett meg a bűncselekményekkel.

Az ügyükben most emeltek vádat!

(Pest Megyei Főügyészség)