Bővül az 51-es Taksonytól északra

//Berényi Attila
Az 51-es új jelenleg a dunaharaszti Paál László utcánál. fotó: dho
Az utóbbi napokban sokan felvetették, hogy az újabb logisztikai fejlesztéseknek köszönhetően túlzsúfolt lesz az 51-es út. Olvasóink érdeklődtek az Alsónémedi és Dunaharaszti közötti út felújításának folytatásáról is. Megkérdeztük a térség parlamenti képviselőjét, mikor várható fejlesztés.

A Magyar Falu Program keretében folytatódik az Alsónémedit és Dunaharasztit összekötő út megújítása – mondta el Pánczél Károly. A munka ebben az esztendőben még Alsónémedi belterületi szakaszát érinti majd Dunaharaszti irányába. Amint arra alkalmas lesz az idő, a Magyar Közút munkához is kezd. A teljes út felújítását több szakaszra osztották.

Az 51-es út 2×2 sávossá alakítása egyre égetőbb, hiszen az eMAG most jelentette be hivatalosan, hogy logisztikai bázisát Dunaharasztiban építi majd fel.

Dunaharasztin épít 110 ezer négyzetméteres raktárat az eMAG

A kormánydöntés megszületett az 51-es modernizálásáról, ez első körben a most nyáron épülő Taksony-Bugyi kereszteződéstől északra eső területet jelenti, mondta el Pánczél Károly. A munka az M0-ig tart majd, azaz érinti Dunaharasztit is.

A fejlesztés együtt épül majd az eMAG által igényelt út beruházással. Ennek köszönhetően a Dunaharasztin található Paál László utca – amely jelenleg ezen a szakaszon most még földút – úgynevezett turbó körforgalmasított kivezetést kap az akkor már 2×2 sávos 51-es útra. Mindez egy új kijáratot nyit majd Dunaharaszti számára a városmagból a Budapest felé kapcsolatot jelentő 51-esre.

Az ettől délebbre eső területen, a megyehatárig a meglévő utat újítják majd fel. A kormányhatározat szerint 11,5 tonna teherbírásig kell megerősíteni az 51-est.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium már ki is adta a feladatot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztőnek, így a szakemberek jelenleg a pontos terveket készítik, hangsúlyozta Pánczél Károly, parlamenti képviselő.

(dho)