Külön színtű kereszteződése lesz a közútnak és a HÉV-nek Dunaharasztin

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: dho
Többször írtunk már a H6-os HÉV mostanság induló felújításáról. A Ráckevei HÉV teljes vonala újul meg hamarosan.

Az elsődleges cél az, hogy a tömegközlekedési eszköz utasai közvetlenül elérjék a metrót, és sokkal gyorsabb legyen a bejutás Budapest belvárosába. A föld alatt hosszabbítják majd meg a vonalat a Kálvin térig, és létrejön majd az „5-ös metró”, amellyel – egy alagúton át Szentendréig lehet eljutni.

Megkezdődött a H6-os és a H7-es HÉV meghosszabbításának előkészítése

Vitézi Dávid a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója az RSD megújításáról szóló konferencián tartott előadásában tért ki HÉV megújítására is.

Együttműködés a Ráckevei-(Soroksári)-Duna megmentéséért

Tájékoztatása szerint az önkormányzatokkal való egyeztetések és az itt elhangzott vélemények figyelembevételével alakítják a terveket. A megújuló HÉV vonal alkalmas lesz arra, hogy a szerelvények akár 100 km/órás sebességgel közlekedjenek. Ehhez azonban a közúti forgalmas keresztezéseket meg kell szüntetni. A szakember kiemelte, hogy Dunaharasztin az 510-es út és a HÉV találkozását a fejlesztés során külön szintű átkelőkkel oldják meg. (Hasonlóan külön szintű átjárót kap a Szigethalom és Szigetszentmiklós között szakaszon található Mű úti kereszteződés is.) Ezen fölül átépítik majd a dunaharaszti HÉV vasúti hidat is, amely kétvágányú lesz. Utóbbi fejlesztés is a közlekedés gyorsítását célozza!

Vitézy Dávid teljes előadását itt tudja megtekinteni:

(Vitézy Dávid / facebook)