Megkezdődött a H6-os és a H7-es HÉV meghosszabbításának előkészítése

//Berényi Attila
hev_h6-h7_talajproba_furjes-balazs_facebook_20210415

Próbafúrás a Kálvin téren. kép: Fürjes Balázs / facebook

Megkezdődtek a próbafúrások a fővárosi Kálvin téren. Ezzel a Dunaharasztin is keresztül haladó HÉV vonalának, föld alatt történő meghosszabbítását készítik elő.

Amikor a ráckevei hév 1888-ban elkészült, az volt a terv, hogy azt meghosszabbítják a Kálvin térig. Akkor még a felszíni vonalvezetésben gondolkodtak. Ma már ez kivitelezhetetlen, így a föld alatt, méghozzá az itt találkozó M3-as és M4-es vonalak alatt kell majd bevinni a mások mellett Dunaharasztin is áthaladó HÉV vonalát.

Ez azt jelenti, hogy a ráckevei H6-os és a csepeli H7-es hévvonalakat a Közvágóhídtól a föld alá tervezik bevezetni egészen a Kálvin térig. A munka tervezéséhez szükséges mintavételi eljárás kezdődött meg most, derült ki Fürjes Balázs, a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár közösségi oldalán megosztott videóból.

A tervezett alagút nyomvonalán 50 méterenként csaknem 100 próbafúrást végeznek el egy hónap alatt.

A cél az, hogy a csepeli és a ráckevei HÉV utasai is közvetlenül elérjék a metrót, csakúgy, mint a szentendrei hévet használók a Batthyány térnél vagy a gödöllői hévvel közlekedők az Örs vezér terén. Második lépésben a szentendrei, a csepeli és a ráckevei vonalakat egy Duna alatti alagúttal kötik majd össze, amellyel létrejön az „5-ös metró”. A projektről itt írunk korábban.

A külső kerületekből és az elővárosokból naponta 1 millió ember érkezik Budapest belvárosába. Ezt a terhelést a város már nehezen bírja: Budapest közútjai telítődtek, a dugók mindennaposak, írja Fürjes. A cél, hogy a fejlesztéssel csökkenjen a főváros közlekedésének terhelése, és jelentősen javuljon az agglomerációban élők összeköttetése Budapest belvárosával. Jelenleg a ráckevei és a csepeli (azaz déli) HÉV vonalak azok, amelyek nem csatlakoznak közvetlenül metróhoz. Ezen változtatnak majd a beruházással.

 

(Fürjes Balázs / facebook)