Dunaharasztin is kérdeznek a statisztikusok

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / dho
A Központi Statisztikai Hivatal, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően úgynevezett „önkéntes adatszolgáltatáson alapuló lakossági adatfelvételt” hajt végre. Ezt a felmérést Dunaharasztin is elvégzik, derül ki a város hivatalos honlapjára feltöltött tájékoztatóból.

A dunaharaszti.hu-n keresztül elérhető dokumentum szerint a „munkaerő-felmérés és kiegészítő feltételei” és az utazási szokások adják a kérdések témáját.

A statisztikusok az átlagember számára száraz számokkal dolgoznak, ám ahhoz, hogy ezt meg tudják tenni, alapadatokra van szükségük. Éppen egy ilyen adatfelvétel ez is, amelynek Dunaharaszti is része. Az így kialakuló számsorok pedig az ország működtetéséhez szükségesek, aki tehát válaszol a kérdezőbiztosoknak, az a többieknek is segít.

A kiadott tájékoztatás szerint az összeírási munkát a Központi Statisztikai Hivatal megbízásából a Statek Statisztikai Elemző Központ Kft. (Statek Kft.) fényképes igazolvánnyal ellátott kérdezői végzik.

A KSH sajtóosztályának tájékoztatása szerint a folyamat úgy kezdődik, hogy bizonyos szempontokat figyelembe véve választanak ki, véletlenszerűen háztartásokat. Őket szeretnék majd kérdezgetni. Erről levélben kapnak értesítést az érintettek. Ebben a tájékoztatóban szerepel majd a kérdező biztos elérhetősége is, akivel rugalmasan lehet időpontot egyeztetni. A folyamat önkéntes, tehát nem kötelező részt venni benne, de pár kérdésre válaszolni nem nagy feladat, főleg, ha másokat segíthetünk vele. A kérdező biztosok minden esetben fényképes igazolvánnyal rendelkeznek, és csak előre egyeztetett időpontban jelennek meg a válaszokat begyűjteni.

A válaszok felvétele anonim. Ez azt jelenti, hogy a kérdésekre adott feleleteket a biztos rögzíti, de azt nem kötik össze az adott személlyel. A lényeg az, hogy egy olyan adatsor alakuljon ki, amely a sok többivel együtt segít a társadalom jellemzőinek feltérképezésében.

A lakosság és az önkormányzat részére munkanapokon hétfőtől csütörtökig 8:00 és 16:30 óra között, pénteken 8:00 és 14:00 óra között a +36 80 200-766-os telefonszámon, illetve a lakinfo@ksh.hu email címen adnak további felvilágosítást, áll a tájékoztatóban. Az adatgyűjtés módszertanával és a kutatási eredményekkel kapcsolatosan a www.ksh.hu internetes oldalon található Adatszolgáltatóknak/Adatszolgáltatás teljesítése/Elektronikus lakossági adatgyűjtések menüpont nyújt tájékoztatást, olvasható a www.dunaharaszti.hu oldalon elérhető levélben.

 

(dunaharaszti.hu)