Erre az évre már nincs időpont a pajzsmirigy rendelésre Szigetszentmiklóson

//Berényi Attila
pajzsmirigy_freepik_peoplecreations_20200203

Képünk illusztráció, forrás: freepik / peoplecrations

A napokban több internetes felületen jelent meg az információ, miszerint 2020-ra már nem lehet vizsgálati időpontot kérni a Szigetszentmiklósi Szakorvosi Rendelőintézetben. Dunaharaszti területileg ide tartozik. Utána jártunk a helyzetnek.

Az intézmény honlapján egyenlőre egy rövid közleményben erősítik meg, hogy az előjegyzés kiadása „átmenetileg szünetel”. Azt javasolják, hogy a betegek keressék fel háziorvosukat.

Tisztelt Pácienseink!

Pajzsmirigy rendelésünkön átmenetileg szünetel az előjegyzés adása, mivel a szakrendelés 2020. évi előjegyzési naptára betelt. Ezért tisztelettel kérjük, keresse fel háziorvosát a további teendők megbeszélése végett. Amennyiben a háziorvos a beteg panaszai/tünetei és a laboratóriumi vizsgálati értékek alapján pajzsmirigy alulműködést állapít meg, a pajzsmirigy alulműködés gyógyszereit szabadon rendelheti (felírhatja) a betegének. Amennyiben a háziorvos sürgősnek ítéli meg a beteg ellátását a beteg panaszai/tünetei és a laboratóriumi vizsgálati értékek alapján, beutalhatja a betegét a területileg illetékes fekvőbetegellátó endokrinológiai ambulanciájára.

Úgy tudjuk, hogy a helyzetet az idézte elő, hogy mindössze 1 szakorvos áll a rendelőintézet rendelkezésére, aki ezt a vizsgálatot el tudja végezni. Az érintett doktor természetesen más fajta betegségek vizsgálatával is foglalkozik. A Rendelőintézet titkárságáról szerkesztőségünket úgy tájékoztatták, hogy a napokban egy részletesebb tájékoztatót is közzé tesz ez ügyben az intézmény vezetése. Amint ez megjelenik, mi is közreadjuk az abban foglaltakat.

Pajzsmirigy probléma esetén a betegeknek a háziorvosukhoz fordulhatnak első körben.  Ők tudják a tünetegyüttes értékelése alapján megállapítani, hogy a pajzsmirigy lehet-e a felelős a problémákért. Ha szükséges a doktor tovább irányítja a pácienst.

Dr. Bereczki Péter háziorvos, Dunaharaszti alpolgármestere úgy tájékoztatta portálunkat, hogy ismeretlen okokból egyre nő a pajzsmirigybetegek száma. Dunaharaszti betegei nem maradnak ellátatlanul. Ha egyszerű, úgynevezett „alul működésről” van szó, akkor a háziorvos állítja be a szükséges gyógyszert, és vezényli le a terápiát. Ám ha „túlműködés” tapasztalható és magas hormonszintet állapít meg a doktor, akkor szakorvoshoz küldi a beteget. Ebben az esetben ultrahang vizsgálatra és esetlegesen mintavételre, vérvizsgálatra is szükség lehet.

A Szigetszentmiklósi túlterheltség miatt a dunaharaszti háziorvosok a Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati klinikájának szakrendelésére is írhatnak beutalót. Ott is van várakozási idő, nagyjából 3-4 hónap. Ezen fölül egészségügyi magánintézmények, szolgáltatók is foglalkoznak ilyen vizsgákatokkal. A neten elérhető árajánlatok szerint – intézménytől és vizsgálat típustól függően – ez 12.000 és 30.000 Ft közötti összeget jelent.

 

Mi is az a pajzsmirigy?

A pajzsmirigy többek között az anyagcserét szabályozza. Ha zavar van a működésében, akkor az energiatermelés és felhasználás ritmusa felborul, írja a harmonia-ventum.hu.

A nyakunkon, a gégénél, a légcsövet közrefogva található, a férfiaknál jól látható ádámcsutka alatt. A nyaknak ezen a részén található a nőknél is szervezetünk hormontermelő részlege.