Megszámlálhatatlan csikk mérgezi Dunaharasztit

//Berényi Attila
csikk_szemet_dunaharaszti_online_20200203

Képünk a Kegyeleti emlékparkban készült (2020.02.03.) fotó: dunaharaszti online

Elég csak pár métert sétálni és máris jó pár cigivéggel, csikkel találkozhat városunkban. A parkokban, közösségi tereken ez fokozottan tapasztalható.

Évente négy és fél trilliárd(!) cigarettacsikket dobnak el a Földön, az azokban lévő káros anyagok pedig gyorsan beivódnak a talajba, kioldódnak a vízben, áll a Magyar Hírlap egy korábbi cikkében. Elméletben hazánkban is szigorú büntetést von ez maga után, de kevés a tettenérés.

A jogszabályok értelmében 5 és 50 ezer forint közötti összegre bírságolhatja a közterület-felügyelő a helyszínen vétkest, feljelentés esetén ez 150 ezer forint is lehet.

Fontos tudni, hogy szakemberek szerint napjainkban nem a PET-palackok vagy a szívószálak, hanem a cigimaradványok károsítják a leginkább az élővilágot. Egyetlen darab csikk akár négyezer féle kémiai anyagot, köztük nagyon sok mérget is tartalmazhat, és ötszáz-ezer liter vizet szennyezhet be. A füstszűrőben lévő műanyag mikroszálak pedig rendkívül lassan bomlanak le.

Brüsszelben már kemény büntetés vár azokra akik eldobják a csikkeket, ha tetten éri őket a rendőr. Az RTL klub híradója számolt be a hírről.

 

(Magyar Hírlap, 24.hu, RTL klub, dho)