Ami mozdítható, azt ellopják az egészségügyi intézményekből

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / bonnontawat
Az amúgy is nehéz anyagi körülményekkel küzdő egészségügyet a betegek oldaláról is érik csapások. Sokan úgy érzik a köztulajdon az szabadon vihető. Eltűnik a WC papír, a WC deszka, a villanykörte, az elektromos kézszárító, de akár gyógyító eszköz is.

A soroksári Dr. Nádor Ödön Egészségügyi Intézet közösségi oldalán számolt be arról, hogy ismeretlenek egyszerűen lenyúlták a mellékhelyiségből a WC papírt. Mivel a tettes nem tudta kinyitni az ipari adagolót, így inkább feltépte azt. Ennek meg az az eredménye, hogy nem csak a papír tűnt el, hanem a tartó szerkezet is károsodott. Arról nem is beszélve, hogy az a beteg, aki dolga végeztével használná a papírt, milyen kellemetlen helyzetbe kerülhet.

Korábban ugyancsak a soroksári intézményből valaki a műanyag WC deszkát vitte magával. Erről a rendelőintézet itt számolt be.

Persze a dolog nem példa nélküli. Elég csak ellátogatni a Szigetszentmiklósi Szakorvosi Rendelőintézet honlapjára. Itt már a nyitó oldalon több, igencsak érdekes felhívást lehet olvasni. Íme az egyik:

„Ismételten (az elmúlt 1,5 évben immár harmadik alkalommal) egyik betegünk elvitt egy Omron E3 típusú készüléket a gyógytorna rendelésről. Addig, amíg a beteg a készüléket vissza nem hozza, sajnos 3 beteggel kevesebbet tud naponta TENS-kezelésben részesíteni a gyógytorna rendelés.”

De a szigetszentmiklósi intézményben is vannak, akik az apróbb háztartási eszközöket ott szerzik be. Erről az alábbi, ugyancsak a honlapon elérhető közlemény tanúskodik:

„Felhívjuk tisztelt Pácienseink figyelmét, hogy Intézményünk mellékhelyiségeiben található villanykörte, mosdó csaptelep, papír kéztörlő, elektromos kézszárító, WC papír, WC lehúzó, stb. itteni használatra vannak, ezért kérjük, ne vigyék őket haza! …”

A közlemény folytatásából kiderül, hogy az intézmény folyosóit már kamerákkal szerelték fel, hogy így védekezzenek többek között az ilyen lopások ellen.