„Megragadni a megragadhatatlant, kézzel fogni a kézzel foghatatlant” – felszentelték a dunaharaszti Szent Imre templomot

//Berényi Attila
A dunaharaszti Szent Imre templom felszentelése 2021.10.30-án. fotó: dho
Felszentelték a dunaharaszti Szent Imre templomot. A sokak számára Rákóczi-ligeti templomként ismert épületben a szertartást Marton Zsolt, váci megyéspüspök vezette.

A szó szerint zsúfolásig megtelt épület, immár teljes szentségében várja a híveket. Elkészült a templomkert és belül is minden a helyére került.

Láng András, Taksony-Dunaharaszti, plébános. fotó: dho

A szertartáson Láng András Taksony-Dunaharaszti plébános emlékeztetett: a Ligeten élő hívek fájdalmas emléke volt, hogy 1944 decemberében romba dőlt az alig egy évtizede megépült templomuk. A mostani templom alapkövét 2014-ben tették le, mely mára készült el. A teljes bekerülési költség 305 millió forint volt, pedig az induláskor mindössze 5 millió forintja volt az egyházközségben a feladatra. András atya megköszönte a 8 tagú templomépítő bizottság munkáját. Anyagilag a váci püspökség, Dunaharaszti város önkormányzata és sok adományozó segítette a templom létrejöttét.

Faragó Csaba a dunaharaszti Református Gyülekezet lelkipásztora. fotó: dho

A protestáns gyülekezetek nevében Faragó Csaba a dunaharaszti Református Gyülekezet lelkipásztora köszöntőjében kiemelte:

„A ti meggazdagodásotok a miénk is! A ti örömötök a miénk is! ”

Dr. Szalay László, Dunaharaszti polgármestere. fotó: dho

Dr. Szalay László, Dunaharaszti polgármestere elmondta, hogy 1924-ben született először olyan képviselő-testületi határozat, amely új templom építését döntötte el Rákóczi-ligeten. 1932-ben avatták fel az új templomot, amely 10 évig szolgálhatta a közösséget. Most is ugyanolyan adakozás, összefogás eredménye az új templom, mint egykor.

„Nem csak a hívek örömét szolgálja az új templom, hanem bárkinek, aki Dunaharasztin lakik.”

Marton Zsolt, váci megyéspüspök. fotó: dho

Marton Zsolt, váci megyéspüspök a templom megáldása utáni köszöntőjében elmondta, hogy a Ligeti templomot már az épület elkészülte után, két éve birtokba vette a közösség. Idézte Szent Pál apostol korinthusiakhoz írt első levelét:

„Apostolokra és prófétákra alapozott épület vagytok, amelynek maga Krisztus Jézus a szegletköve.”

A püspök atya hangsúlyozta, hogy ez az ünnep a közösségé, a plébániáé, a családoké.

A szertartás után szeretetvendégségre várták a résztvevőket a templomkertben. Este pedig megrendezik az „Egyházközségek Zenés Vigadalmát”. Az esemény részleteit ide kattintva olvashatja el.

(dho)