Ma van a tökök napja!

//Berényi Attila
tokok_freepik_wirestock_211031

Képünk illusztráció. forrás: freepik / wirestock

Egy megosztó ünnep van ma, vagyis inkább éjszaka. Sokan ugyanis valami újkori, Amerikából beesett, divatnak tartják a Halloweent, a töklámpások faragását és az álarcos rémisztgetést. Pedig bőven van magyar gyökere, leginkább a világító tököknek.

A töklámpások faragását szinte mindenki az angolszász ünnepkörhöz társítja. Fontos tudni, hogy a Halloween eredete nem az Amerikai kontinensen, hanem Európában keresendő. Egy ősi kelta ünnepről van szó.

A töklámpásnak ráadásul magyar történelmi hagyománya van!

Nyilván Ön is használta már a: „Fénylik, mint Salamon töke!” kifejezést. Alapvetően kicsit pironkodva gondol bele a többség a mondat jelentésébe, pedig annak semmi köze a férfiak egyik testrészéhez.

A jelentését Árpád-házi Salamon király idejében kell keresnünk. A történet akár egy izgalmas királydráma alapja is lehetne. Salamon ugyanis trónviszályba keveredett unokatestvéreivel: Gézával, illetve annak halála után Lászlóval (ő egyébként Szent László király néven került be a történelembe). Némi politikai ügyködés után 1081-ben Salamon kénytelen volt elismerni Lászlót, mint a trón jogosultját, cserébe névleg király maradhatott, és még udvartartást is rendeltek mellé. Ahogy ilyenkor lenni szokott Salamonnak a kényelmes élet helyett inkább a hatalom kellett és összeesküvést szőtt a korona visszaszerzésére. Így László elfogatta és a visegrádi vár egyik tornyába záratta. Az őröknek parancsba adták, hogy sötétedés után töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy éjszaka is szemmel tarthassák a rabot. A biztonsági rendszer egyébként annyira jól működött, hogy a Dunán hajózók is tájékozódási pontnak használták éjszaka. Ők mondogatták először, hogy:

„Fénylik, mint Salamon töke!”

Persze a töklámpások jelenlegi formájukban valóban leginkább a Halloweenhez kapcsolódnak, egy másik legenda kapcsán. Mostanság ezeket a lámpásokat sütőtökből faragják, de eredetileg tarlórépából készültek. Alapvetően azokat a lidércfényeket próbálták vele a régiek imitálni, amelyek a tőzeglápok felett, a felszálló gázok meggyulladásával keletkeznek.

(wikipedia, dho)