Húsvéthétfő van!

//Berényi Attila
husvethetfo_retro_foto_freepik_user6529390_20200413

Képünk illusztráció, forrás: freepik

Húsvéthétfő a húsvét vasárnapi főünnepét követő hét első napja. Az ünnepnek a keresztény egyházban nincs különösebb jelentősége, viszont a népszokások miatt nagyon is fontos.

Ezt a napot vízbevető-hétfőnek is nevezik. Egykor vidéken a lányokat a kúthoz, vályúhoz vitték, és vödörrel leöntötték, de a népszokás ma is, városi környezetben is tovább él. Eredetére nézve termékenységvarázsló célzatú, illetve a víz tisztító hatására is utal. A legények a locsolásért piros vagy hímes tojást kapnak a lányoktól. Sok országban meghonosodott a húsvéti tojásdíszítés, a tojások héjának különféle módszerekkel történő díszítésének művészete.

Bibliai eredete is van a locsolkodásnak. A legenda szerint a katonák úgy csendesítették le a Jézus feltámadása miatt örömködő asszonyokat, hogy leöntötték őket.

A piros szín a tojásokon Krisztus vérét jelképezi.

A tojáshoz kapcsolódó másik hagyomány a tojást hozó húsvéti nyúl, amely valószínűleg német nyelvterületről terjedt el Magyarországon.

A locsolkodás a veszélyhelyzetre tekintettel ma hagyja ki. Inkább hívja fel telefonon azt, akit ezzel meg akart tisztelni!

Mai szentmisék közvetítései:

10:00 Dunaharaszti Református Istentisztelet – a közvetítést itt találja.

18:00 Dunaharaszti Római Katolikus Istentisztelet – a közvetítést itt érheti el.

 

(wikipédia)