Online is elintézhető az általános iskolai beiratkozás

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / prostooleh
A napokban megkezdődött az általános iskolai beiratkozás. Ám ez a koronavírus-járvány miatt másként zajlik, mint korábban. Az egész letudható online, és a lakóhely szerinti körzetes iskola minden gyermeket automatikusan felvesz, aki nem jelzi, hogy másik intézményt választott – közölte a Klebelsberg Központ.

A Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ teljes tájékoztatóját itt éri el. Megtalálja a szülőknek szánt levelet, a szükséges nyilatkozatok adatlapjait, a KRÉTA rendszerről szóló tájékoztatót, és az e-ügyintézés tájékoztató anyagait is. Ezeket érdemes alaposan áttanulmányozni!

A Magyar Nemzet a Klebelsberg Központ tájékoztatására hivatkozva azt írja, hogy az Oktatási Hivatal március 1-jéig már értesítette a kötelező felvételt biztosító iskolák fenntartóit, és elérhetővé tette számukra azon gyermekek adatait, akik szeptembertől tankötelessé válnak. Az általános iskolák most a tanulói jogviszony létesítéséhez szükséges dokumentumokat várják.

Felhívták a figyelmet, hogy a körülményekre tekintettel ezúttal elegendő lesz a tanév első napján bemutatni, illetve benyújtani a szükséges dokumentumokat. Ezeket egyébként online is fel tudják tölteni a KRÉTA rendszerbe a szülők. A beiratkozáshoz szükséges a gyermek személyazonosságát igazoló hatósági igazolvány, lakcím­igazolvány, tajkártya, amennyiben a szakértői bizottság már kijelölt a gyermek részére iskolát, akkor ennek az igazolását tartalmazó dokumentum, továbbá nyilatkozat a közös szülői felügyeleti jog gyakorlásáról.

A beiratkozás kétlépcsős, első körben a körzettel nem rendelkező iskolákba lehet jelentkezni, egészen április 24-ig. Ezek közé tartoznak jellemzően az alapítványi, magán- és egyházi fenntartású általános iskolák, illetve azok a tankerületi fenntartásúak is, amelyeknek a hatályos jogszabályok adta lehetőségek miatt nincs körzetük, például a köznevelési típusú sportiskolák.

A második szakaszban (2020. április 28. és május 15. között) minden olyan tanuló automatikusan bekerül a lakóhelye, tartózkodási helye szerinti körzetes általános iskolába, aki nem nyert felvételt az első szakaszban, illetve aki nem adta be a jelentkezését más általános iskolába.

 

(Magyar Nemzet, Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ)