Dr. Kiss Magdolna – bemutatkozik Dunaharaszti új házi gyermekorvosa

//Berényi Attila
drKissMagdolna-interju1_dho_20210524

Dr. Kiss Magdolna, fotó: dho

Mosolygós szemű „doktor néni” ül velem szemben. Beszélgetünk, és közben figyelem, mennyire megnyugtató a hangja. Jó lett volna kisgyermekként őt találni a rendelőben.

Június első napjától Dr. Kiss Magdolna veszi át Dunaharasztiban az 1. sz. gyermek háziorvosi praxist Dr. Varga Iréntől. A városunkban új doktornőt mutatjuk most be a szülőknek és gyerekeknek, hiszen orvosnak lenni igazi bizalmi munka.

dho: Miért az agglomeráció, nem lett volna jobb Budapesten orvosként dolgozni?

Dr. Kiss Magdolna: Én az ország keleti vidékéről érkeztem, ahol az emberek többsége még természetesebb kapcsolatban él a környezetével és embertársaival. Emiatt testidegen a főváros zsongása és személytelensége, számomra sohasem volt vonzó.

dho: A Nyírségben mennyire más egy anyuka vagy apuka kisgyermekkel, mint itt?

Dr. K. M.: Az utóbbi években mindenütt erősödik a közösségi média hatása, az internet világának térhódítása komoly kihívás az egészségügy számára is. 3 éve élek és gyógyítok az agglomerációban. Tapasztalatom szerint elég sokan érkeznek a rendelőbe konkrét diagnózissal, terápiás és diagnosztikus kéréssel.

Dr. Kiss Magdolna, fotó: dho
Dr. Kiss Magdolna Kemecsén született. A Debreceni Orvostudományi Egyetemen 1993-ban végzett, 1998-ban csecsemő-gyermekgyógyászatból tett szakvizsgát. Több mint 18 éven keresztül dolgozott házi gyermekorvosként Újfehértón. 3 évvel ezelőtt költözött családjával Pest megyébe, 2018-től Ráckevén vezet házi gyermekorvosi praxist. Az eltelt évek alatt több településen szerzett tapasztalatot helyettesítés során. Dunaharasztiban 2021. június 1-től a nyugdíjba vonuló Dr. Varga Irén helyett kezdi meg házi gyermekorvosi tevékenységét. Június 2-től már vele találkoznak a rendelőben.

dho: Sikerül meggyőzni ilyenkor a szülőket az orvostudomány igazáról?

Dr. K. M.:  Nem mindig, de azért az orvosember próbálkozik újra és újra. Én azt vallom, hogy az egészségügyben dolgozóknak nagy a felelősségük az egészségügyi kultúra kialakulásában, fejlődésében. A gyermekorvosnak és a védőnőnek minden tudásával segítenie kell a szülőket abban, hogy gyermekük testi-, szellemi-, pszichés-,  szociális fejlődése megfelelő irányban haladjon. Nincs nagyobb elismerés a gyermekorvos számára, mint az, amikor egy újszülött egészséges, okos, ügyes, „sikeres” felnőtté válik, majd ugyanez az ember már saját gyermekével tér vissza bizalommal és jó emlékekkel hozzá.

dho: Minden orvosnak megvannak a maga szokásai. Önnek is?

Dr. K. M.: Számomra alapvető, hogy a munkám során kölcsönös bizalom alakuljon ki a szülő–gyermek–orvos kapcsolatban. A szülőknek tudniuk kell, hogy én minden körülmények között a lehető legjobbat szeretném a gyermeküknek (szülőként is átélem ennek fontosságát), ezért ők is megfogadják a tanácsaimat. Probléma esetén pedig mernek megkeresni, és további segítséget kérni. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor jó hangulatú, sikeres szakmai munkára van lehetőség.

Dr. Kiss Magdolna, fotó: dho

dho: A rendelésben várható valami változás?

Dr. K. M.: Igyekszem beilleszkedni az eddig Dunaharasztin működő rendszerbe. A rendelési időkben nem lesz lényegi változás, azaz engem ugyanakkor fognak elérni személyesen a szülők, mint eddig Dr. Varga Irént. Ez a rendszer jól működik így, és már megszokták a betegek. Az eddig ott dolgozó asszisztens marad mellettem is, így csak én leszek új. Természetesen a rendelő telefonszáma is a régi marad, illetve elérhető a saját mobilszámom is (elérhetőségek, ld. a cikk végén). Az eddig megszokotthoz hasonlóan tudnak elérni a szülők saját telefonomon, Viberen és e-mailben is, Facebookot nem használok. A megnövekedett telefonforgalom miatt előfordulhat, hogy nem vagyok elérhető, de napközben visszahívok mindenkit.

dho: A COVID-helyzet miatt milyen plusz szabályokat kell jelenleg betartaniuk a szülőknek?

Dr. K. M.:  A rendelőben történő megjelenéshez továbbra is időpontot kell foglalni, 6 éves kor felett kötelező a szájat-orrot takaró maszk viselése. Én azt gondolom, hogy ez még hosszú időn keresztül így marad. Ez a kontaktusok és a cseppfertőzés csökkentése céljából fontos. Ez a rendszer azért is jó, mert több idő jut 1-1 páciensre, hiszen egyenletesen tudnak eloszlani a rendelési időben, nincsenek túlzsúfolt és alig kihasznált időszakok. Akut ellátást igénylő eseteket természetesen bármikor fogadunk rendelési időben.

dho: Mennyi idő jut egy-egy betegre?

Dr. K. M.:  Nagyjából 15 perccel lehet számolni. Jól kialakult koreográfia mentén dolgozunk. Amíg a gyermeket vetkőzteti a szülő, közben elmondja a panaszokat, így a vizsgálattal együtt már összeáll a fejemben a diagnózis és a terápia is. Ezt követően megbeszéljük a tennivalókat, a szülőnek is van lehetősége kérdést feltenni. A következő páciens érkezése előtt felületfertőtlenítés történik.

Dr. Kiss Magdolna, fotó: dho

dho: A gyerekek szempontjából két fontos kérdés a doktor nénihez: nagyon hideg-e a hallgatója (fonendoszkóp), és tud-e úgy szurit adni, hogy ne lehessen észrevenni?

Dr. K. M.:  A fonendoszkópomat fel tudom melegíteni, bár gyakran nincs ideje kihűlni két vizsgálat között. Sajnálatos módon a tűnek hegye van, ami szúr, de jó kommunikációval egyszerű szúnyogcsípésként is megélhető.

Dr. Kiss Magdolna elérhetőségei (2021. június 1-től):
Telefon: + 36308576028
email: doktor.kissmagdolna@gmail.com
rendelő: Dunaharaszti, Fő u. 35.
rendelő telefon: +36-24-260422

Rendelési idő:
Hétfő: 11.00–14.00
Kedd, csütörtök: 08.00–11.00
Szerda: 15.00–18.00
Péntek: 07.00–11.00

Tanácsadás:
Kedd: 11.00–13.00
Szerda: 13.00–15.00

2021. június 1-től Dr. Kiss Magdolna elérhetőségeit megtalálja RENDELŐ aloldalunkon is.

(dho)