Csúszik az idős betegek egy részének oltása

//Berényi Attila
Február 4-től kapják meg az eredeti elképzelés szerint azok az idős betegek a COVID-19 elleni vakcinát, akik jelezték igényüket. Dunaharasztin a Városi Rendészet besegít az idősek szállításba, ám az már most látszik, hogy helyben egyelőre nem tudnak oltani, ugyanis nincs mivel.

A kormányzat hivatalos tájékoztató felületén olvasható ismertető szerint február első hetében a védőoltásra postai úton vagy interneten regisztrált legidősebbeket kezdik el oltani. Minden háziorvos megkapta a praxisában eddig regisztrált legidősebbek listáját. A tájékoztató szerint 1080 háziorvosnak jut ezen a héten 1-1 db ampulla Moderna-vakcina. Egy ampullából 10 idős embert tud beoltani a háziorvos a rendelőben vagy az idős ember otthonában.

Szerkesztőségünk információi szerint azonban Dunaharaszti háziorvosai nem kapták meg egyelőre ezt a vakcinát, így a helyben történő oltás csúszik. Dr. Bereczki Péter alpolgármester azt mondta, hogy a korábban kiértesített 10-10 beteget a háziorvosok újra felhívják, és tájékoztatják őket a változásról. Jelenleg úgy áll, hogy a jövő héten tudják pótolni a most elmaradó oltásokat, ha lesz vakcina. Azt érdemes tudni, hogy ebben az esetben a legidősebb emberekről van szó, azaz 83 év felettiekről.

A házorvosoknak egyébként 6-6 főt is ki kellett választaniuk a listákról, akiket a kórházi oltópontokhoz fognak szállítani február 4. és 8. között. Ez Dunaharaszti esetében a Dél-Pesti Centrumkórházat jelenti. Ide egyrészt a hozzátartozók viszik majd az idős, gyakran 80 év körüli betegeket. Aki mehet azt értesítik.

Dunaharaszti Város Önkormányzata felajánlotta segítségét a szállításban. Így lesznek olyanok, akiket a Városi Rendészet visz el az oltó pontra, tudtuk meg Kiss Gergely jegyzőtől. Az orvosok mérik fel az igényeket. Azért ezt a megoldást preferálják, mert a betegszállítókra várniuk kellene az érintetteknek, és a hazaszállítás esetében is hasonló a helyzet.

Dr. Bereczki Péter alpolgármester, aki maga is háziorvos, azt mondta szerkesztőségünknek, hogy a tömeges oltások beindítása esetén az új Háziorvosi rendelő épületében (Dunaharaszti, Damjanich u. 23, 2330) alakítanak majd ki oltópontot.

(dho, koronavírus.gov.hu)