Kiválóan vizsgázott Dunaharaszti Önkormányzata az ÁSZ vizsgálatán

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / ÁSZ
Az önkormányzatok korrupció elleni védettségét mérte fel az Állami Számvevőszék, ebben Dunaharaszti ötös osztályzatot kapott. Ez az elérhető legjobb eredmény.

Dr. Szalay László polgármester közösségi oldalán jelentette be, hogy az elért eredményről Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke levélben tájékoztatta.

A korrupció elleni védettséget az ÁSZ az összes hazai önkormányzat esetében monitorozta. Ebben 66 kiemelt Pest megyei település önkormányzata és hivatala is szerepelt. Dunaharaszti az elérhető legjobb, azaz 5-ös osztályzatot kapta. A felmérés során a hivatal működését is vizsgálják, azaz tesztelik a jegyző, aljegyző munkáját is, azaz az elért eredmény az ő munkájukat is dicséri.

Az ÁSZ elemzése szerint:

Pest megye települési önkormányzatainál 23 polgármester és 48 jegyző felelős vezetői magatartást tanúsított, az ÁSZ tanácsadása alapján már 2020-ban javította a beszámoló készítés integritást biztosító lényeges feltételeinek a kiépítését.

Az ÁSZ rámutatott olyan alapvető területekre, amely alapján 80 önkormányzat polgármestere, valamint jegyzője részére saját felelős vezetői magatartása körében további előrelépési lehetőséget biztosít 2021-re a csalásmentes környezet kiépítése érdekében, az alapvető integritási feltételek területén. 12 önkormányzatnál, illetve a gazdálkodási feladataikat ellátó hivataloknál rendszerszintű kockázatok maradtak fenn, amelyek új, részletes ellenőrzést indokolnak.

Dunaharaszti a fenti idézetben az első kategóriába tartozik. Az Állami Számvevőszék Pest megyei településekre vonatkozó teljes értékelését, és jelentését itt éri el.

(ÁSZ, dr. Szalay László / facebook)