A méhnyakrák elleni küzdelem nagykövete lett a DMTK felnőtt női kosárlabda csapata

//Tóth Gábor
gyongy-malyva_freepik_rawpixel_20210122

Képünk illusztráció. forrás: freepik / rawpixel

A méhnyakrák alattomos betegség, de egy olyan rákforma, amely megelőzhető. Éppen ezt a küzdelmet tűzte zászlajára a Mályvavirág Alapítvány, amelynek kezdeményezéséhez csatlakoztak a dunaharaszti kosaras lányok is.

A HPV-nek, vagyis a humán papillomavírusnak közel 200 fajtája létezik. Egy részük súlyos elváltozásokat okozhat, például felelősek a méhnyakrák kialakulásáért. A humán papillomavírus tehet a nők és a férfiak esetében a rosszindulatú elváltozások kialakulásáért a nemiszervek vagy a végbél környékén, de bizonyos nyaki és fej daganatok is a kórokozó számlájára írhatóak.

A méhnyakrák elleni védekezés két pillére a HPV elleni védőoltás és a rendszeres szűrővizsgálaton való részvétel. A védőoltás 9 éves kortól adható, Magyarországon a Nemzeti Immunizációs Program keretében a hetedik osztályos lányok és fiúk számára ingyenesen igényelhető. Ez nem jelenti azt, hogy később már nem lehet beadatni, sőt, felső korhatár nincs. Dunaharasztin már jó ideje kérhették az oltást a fiatalok szülei.  A szűrővizsgálatokon pedig évente ajánlott részt venni.

A HPV elleni küzdelem szimbóluma a mályvavirág színű gyöngy. A DMTK felnőtt női kosárlabda csapata csatlakozott a Mályvavirág Alapítvány kezdeményezéséhez. A méhnyakrák megelőzési héten sportolóink is a védőoltásra és a rendszeres szűrésre hívják fel a figyelmet, áll a csapat, szerkesztőségünknek küldött közleményében.

Varrtuk a gyöngyöt és hordjuk a maszkot az egészségünk érdekében, így mi is nagykövetei lehetünk ennek a figyelemre méltó kezdeményezésnek.

 A HPV-ről, az ehhez kapcsolódó betegségekről, a védőoltásról valamint a szűrővizsgálatokról további részleteket a Mályvavirág Alapítvány oldalán talál.