Dunaharasztiról 19 személyt vonnak be az országos koronavírus tesztbe

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik
Budapesten már el is indult a Semmelweis Egyetem vezetésével zajló kutatási projekt, amely országosan közel 18 ezer fő bevonásával készít reprezentatív felmérést a járvány kiterjedéséről. A folyamatba bevont települések között ott van Dunaharaszti is.

A csaknem 500 településen élőket érintő reprezentatív kutatás célja, hogy pontos képet adjon a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek pontosabb számáról. A kutatásról itt írtunk korábban.

A mintában szereplő személyek a 14 éves és idősebb népesség köréből kerültek ki. A felvételben résztvevők a szűrővizsgálatot megelőzően egy kérdőívet is kitöltenek, így fontos információkhoz juthatnak az orvosok és a statisztikusok többek között a kockázati tényezőkről.

A kiválasztott személyeket az egész országból, véletlenszerűen választották ki, így a mintában szereplő minden egyes résztvevő kulcsszerepet játszik a járvány elleni küzdelemben, mivel sok, hozzá hasonló embert képvisel, írja a felmérésről szóló tájékoztatójában a Központi Statisztikai Hivatal.

A felvételre kijelölt személyek közvetlen értesítést, felkérő levelet kapnak Ügyfélkapun, telefonos megkereséssel vagy postai úton. A mintavételi helyek között ott van Dunaharaszti is. Nálunk a Semmelweis Egyetem koordinálja a munkát.

forrás: KSH

Szerkesztőségünk úgy értesült, hogy Dunaharasztiról 19 személy kap majd felkérést, hogy vegyen részt a mintaadásban. Az érintettek így megtudhatják, hogy esetleg átestek-e már a fertőzésen, vagy éppen most érintettek, esetleg még nem kapták el a COVID-19 elnevezésű betegséget okozó vírust.


(KSH, dho)